Jump to content
IAC Board

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Earlier
 2. Nova grupna priprema za GRE, ispit potreban za upis master i doktorskih studija u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 23. juna 2020. godine i traje osam nedelja. Priprema u ovoj grupi se obavlja kompletno online, utorkom i četvrtkom od 18:30 do 20:30. Rasporedom se može odrediti i nekoliko radnih subota, što će biti dostupno na kalendaru rada koji je dostupan kandidatima za pripremu neposredno pre početka kursa. Pripreme obuhvataju i jezički i matematički deo, kao i pisanje eseja, sastavnog dela testa. Kandidati dobijaju kombinovani materijal u sklopu programa instrukcija i vežbanja. U cenu pripreme uključene su i dve kompjuterske simulacije testa koje se mogu uraditi na računarima u Centru ili kod kuće. Priprema košta 48,000 dinara i može se platiti u dve rate. Prvi deo se plaća u iznosu od 30,000 dinara na početku priprema, dok se ostatak plaća na početku drugog meseca predavanja. Sam test nije uključen u cenu i kandidati ga moraju samostalno registrovati i platiti na sajtu www.gre.org . Test se može polagati u Beogradu po kalendaru koji je dostupan na zvaničnom sajtu tokom procesa registracije. Pre početka priprema poželjno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Ovaj test traje oko devedeset minuta i može se zakazati tokom radnog vremena Centra. Probni test nije potreban za one koji su obrazovanje završili na engleskom govornom području, ili su u međuvremenu polagali neki od testova engleskog jezika. Prijava za pripremu se može obaviti na našoj stranici na Internetu - https://forms.gle/yJtg8xKxHrMAkkz36 , pozivom na 011/334 9639, 011/334 9638 ili 065/3349639 tokom radnog vremena ili dolaskom kod nas u Zdravka Čelara 12, treći sprat. Za sve detalje možete nas nazvati tokom radnog vremena ili nam poslati e-mail na office@iacbg.org. Istovremeno sa pripremom, Centar nudi i savetodavne usluge za dalje školovanje u Sjedinjenim Državama i na drugim lokacijama u svetu. Kao deo mreže obrazovnih informacionih centara EducationUSA, odobrenih i podržanih od strane Biroa za obrazovne i kulturne poslove Stejt departmenta, Međunarodni akademski centar nudi široki spektar informacija za potencijalne studente osnovnih, master i doktorskih studija u Americi. Polaznicima priprema na raspolaganju su besplatni termini za savetovanja o studiranju u Americi, o čemu ćemo vas obavestiti kada krene sezona organizovanih savetodavnih seminara. Ovi termini su višestruko korisni, jer kao budući studenti imate priliku da sa savetnicima za postdiplomske studije detaljno razmotrite svoje dalje mogućnosti školovanja i finansiranja studija.
 3. Nova grupna priprema za GRE, ispit potreban za upis master i doktorskih studija u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 23. juna 2020. godine i traje osam nedelja. Priprema u ovoj grupi se obavlja kompletno online, utorkom i četvrtkom od 18:30 do 20:30. Rasporedom se može odrediti i nekoliko radnih subota, što će biti dostupno na kalendaru rada koji je dostupan kandidatima za pripremu neposredno pre početka kursa. Pripreme obuhvataju i jezički i matematički deo, kao i pisanje eseja, sastavnog dela testa. Kandidati dobijaju kombinovani materijal u sklopu programa instrukcija i vežbanja. U cenu pripreme uključene su i dve kompjuterske simulacije testa koje se mogu uraditi na računarima u Centru ili kod kuće. Priprema košta 48,000 dinara i može se platiti u dve rate. Prvi deo se plaća u iznosu od 30,000 dinara na početku priprema, dok se ostatak plaća na početku drugog meseca predavanja. Sam test nije uključen u cenu i kandidati ga moraju samostalno registrovati i platiti na sajtu www.gre.org . Test se može polagati u Beogradu po kalendaru koji je dostupan na zvaničnom sajtu tokom procesa registracije. Pre početka priprema poželjno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Ovaj test traje oko devedeset minuta i može se zakazati tokom radnog vremena Centra. Probni test nije potreban za one koji su obrazovanje završili na engleskom govornom području, ili su u međuvremenu polagali neki od testova engleskog jezika. Prijava za pripremu se može obaviti na našoj stranici na Internetu - https://forms.gle/yJtg8xKxHrMAkkz36 , pozivom na 011/334 9639, 011/334 9638 ili 065/3349639 tokom radnog vremena ili dolaskom kod nas u Zdravka Čelara 12, treći sprat. Za sve detalje možete nas nazvati tokom radnog vremena ili nam poslati e-mail na office@iacbg.org. Istovremeno sa pripremom, Centar nudi i savetodavne usluge za dalje školovanje u Sjedinjenim Državama i na drugim lokacijama u svetu. Kao deo mreže obrazovnih informacionih centara EducationUSA, odobrenih i podržanih od strane Biroa za obrazovne i kulturne poslove Stejt departmenta, Međunarodni akademski centar nudi široki spektar informacija za potencijalne studente osnovnih, master i doktorskih studija u Americi. Polaznicima priprema na raspolaganju su besplatni termini za savetovanja o studiranju u Americi, o čemu ćemo vas obavestiti kada krene sezona organizovanih savetodavnih seminara. Ovi termini su višestruko korisni, jer kao budući studenti imate priliku da sa savetnicima za postdiplomske studije detaljno razmotrite svoje dalje mogućnosti školovanja i finansiranja studija.
 4. Priprema za SAT, ispit potreban za upis koledža i univerziteta u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 16. juna 2020. godine i traje osam nedelja. Ovaj termin priprema prilagođen je polaganju testa u avgustu 2020. godine. SAT će se prvi put ove godine polagati van SAD u avgustu, a zbog pandemije virusa Covid-19 određen je i dodatni termin polaganja u septembru. Više informacija o terminima i testu možete pronaći na zvaničnom sajtu ispita www.collegeboard.org . Tokom svake sedmice predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom po dva sata, a u kalendar će zbog obima rada biti dodato i nekoliko termina drugim danima. Predavanja su potpuno ista i sami kandidati odlučuju na koji termin časova mogu da dođu - pre podne ili popodne. Tokom priprema organizuju se simulacije testa koje će naši predavači oceniti i objasniti kandidatima koje se greške moraju ispraviti kako bi se poboljšao rezultat. Kada se pripreme završe, kandidati i dalje mogu da vežbaju kod nas bez ikakvog plaćanja i da se konsultuju sa predavačima oko delova testa koji im mogu biti problematični. Priprema košta 48,000 dinara i plaća se u dve rate. Prvi deo u iznosu od 30,000 dinara se plaća na početku, a drugi deo kada istekne prvi mesec priprema. Sam test ne ulazi u cenu priprema i mora se samostalno prijaviti na sajtu http://www.collegeboard.org i platiti kreditnom ili debitnom karticom kojom se može plaćati na Internetu. Broj mesta za testove je ograničen i savetujemo svim kandidatima da se za test prijave što je pre moguće. Za sva pitanja o registraciji za test kontaktirajte Centar tokom radnog vremena. Na časovima se obrađuju sve sekcije ispita - jezički i matematički deo i pisanje eseja. Osim rada na samim časovima, dostupna vam je biblioteka resursa Centra u kojoj možete dodatno da vežbate bez dodatne nadoknade, a predavači uvek ostavljaju dosta vežbanja koja se mogu poneti i uraditi kod kuće. Pre početka priprema potrebno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Zakazivanje termina probnog testa može se obaviti pozivom brojeva telefona kancelarije - 011/334 9639 i 011/334 9638. Prijava za pripremu obavlja se na našem sajtu popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici https://forms.gle/yJtg8xKxHrMAkkz36 . Ako imate problema sa formularom, molimo vas da nas nazovete tokom radnog vremena ili pošaljete e-mail na office@iacbg.org .
 5. Priprema za SAT, ispit potreban za upis koledža i univerziteta u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 16. juna 2020. godine i traje osam nedelja. Ovaj termin priprema prilagođen je polaganju testa u avgustu 2020. godine. SAT će se prvi put ove godine polagati van SAD u avgustu, a zbog pandemije virusa Covid-19 određen je i dodatni termin polaganja u septembru. Više informacija o terminima i testu možete pronaći na zvaničnom sajtu ispita www.collegeboard.org . Tokom svake sedmice predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom po dva sata, a u kalendar će zbog obima rada biti dodato i nekoliko termina drugim danima. Predavanja su potpuno ista i sami kandidati odlučuju na koji termin časova mogu da dođu - pre podne ili popodne. Tokom priprema organizuju se simulacije testa koje će naši predavači oceniti i objasniti kandidatima koje se greške moraju ispraviti kako bi se poboljšao rezultat. Kada se pripreme završe, kandidati i dalje mogu da vežbaju kod nas bez ikakvog plaćanja i da se konsultuju sa predavačima oko delova testa koji im mogu biti problematični. Priprema košta 48,000 dinara i plaća se u dve rate. Prvi deo u iznosu od 30,000 dinara se plaća na početku, a drugi deo kada istekne prvi mesec priprema. Sam test ne ulazi u cenu priprema i mora se samostalno prijaviti na sajtu http://www.collegeboard.org i platiti kreditnom ili debitnom karticom kojom se može plaćati na Internetu. Broj mesta za testove je ograničen i savetujemo svim kandidatima da se za test prijave što je pre moguće. Za sva pitanja o registraciji za test kontaktirajte Centar tokom radnog vremena. Na časovima se obrađuju sve sekcije ispita - jezički i matematički deo i pisanje eseja. Osim rada na samim časovima, dostupna vam je biblioteka resursa Centra u kojoj možete dodatno da vežbate bez dodatne nadoknade, a predavači uvek ostavljaju dosta vežbanja koja se mogu poneti i uraditi kod kuće. Pre početka priprema potrebno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Zakazivanje termina probnog testa može se obaviti pozivom brojeva telefona kancelarije - 011/334 9639 i 011/334 9638. Prijava za pripremu obavlja se na našem sajtu popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici https://forms.gle/yJtg8xKxHrMAkkz36 . Ako imate problema sa formularom, molimo vas da nas nazovete tokom radnog vremena ili pošaljete e-mail na office@iacbg.org .
 6. SHERIDAN — Former Sheridan College forwards AJ Bramah and Sasa Vuksanovic stepped up for their new schools in their first year at a four-year institution. Both Bramah and Vuksanovic were the second-leading scorers on their teams, with 13.4 points per game and 13.6 points per game, respectively. Bramah helped Division I Robert Morris University to a 20-14 overall record, 13-5 Northeast Conference record and qualify for the NCAA tournament. He led the team with 8.6 rebounds per game. “Making it D1 is a blessing because every kid does not get a chance to do that, then being able to qualify for the big dance is a blessing too,” Bramah said. “There are some players during their four years that do not even touch it. Just to qualify for it was huge for the team.” The NCAA tournament was canceled this season due to the COVID-19 pandemic. Vuksanovic was second in rebounding with 6.2 rebounds per game and led the team with 2.4 assists per game as Division II University of Hawaii-Hilo finished 12-14 on the year and 7-4 in conference play. Vuksanovic started every game this past season. Both players had to adjust to the new leagues in which they were playing. Bramah had to get used to the increased speed and physicality. Vuksanovic also had to get used to the increased strength of players along with adjusting to a different speed of play. Vuksanovic said junior college basketball was faster paced and there are more set plays at the Division II level. Every game was a battle, and if you were not ready to play, you would lose. Developing trust and listening to the coaches helped the players reach a high level of play. Vuksanovic said he had a good relationship with the coach and earned the minutes needed for a good year. More difficult classes and adjusting to a new climate were some early challenges Vuksanovic had to overcome during his first few weeks at UHH. A native of Serbia, he has played basketball in Maine, Texas, Wyoming and now Hawaii. Wyoming was a colder climate, where Hawaii is sunny all the time and there is humidity, Vuksanovic said. It took 30 hours to travel to his new school, and he struggled adjusting to the time change, too. Bramah said he learned throughout the year and tried to be a sponge, soaking up the knowledge and advice from veteran players. He did not try to do too much, and listened to the coaches, doing what they asked of him. It was solid year for Vuksanovic, his best year of basketball so far, but he believes he and the UHH team are capable of performing better next year. For the offseason, Vuksanovic plans on working on his jump shot and defense while increasing his weight. “Last season, I realized I need to put on more weight and muscle,” Vuksanovic said. “Players in my league are strong, and I need to be ready to compete all year long against good competition.” Guard skills will be the focus of Bramah’s offseason training. Coaches are looking to play him more in the three position, so he will need to improve his dribbling and 3-point shot, Bramah said. He only attempted one 3-pointer last year. He is also trying to add 15 pounds of muscle in the offseason. Both players will return to their respective schools for competition next season. https://thesheridanpress.com/126159/former-general-forwards-make-most-of-first-year-in-ncaa/
 7. The Helmut-Schmidt-University / University of the Federal Armed Forces in Hamburg (Germany) offers a position as a Research Assistant (f/m/d) to be filled by either a PhD student or a post-doctoral researcher. The position is initially limited to 3 years and can be extended depending on performance. The successful candidate will be working in the the BWFG interdisciplinary research project "Simulation-based design optimization of dynamic systems under uncertainties" (principal investigator: Prof. Dr. Kathrin Welker, HSU Hamburg). The project is carried out in collaboration with research partners from the Department of Mechanical Engineering of the Technical University of Hamburg and from the Department of Mathematics from Hamburg University. The main aim of the project is to develop new innovative simulation methods for the robust optimization of complex components. By combining methods from applied mathematics and theoretical mechanical engineering, mathematical models, which involve dynamic operating conditions and uncertain manufacturing processes, will be developed. In particular, a robust design is important for maintenance-intensive and maintenance-free products from the Hamburg aviation and medical technology environment. For more information, see: https://bit.ly/3chEtgc Inquiries and applications (including at least a cover letter, CV, certificates of academic degrees and references for possible recommendation letters) should be directed by e-mail to Prof. Dr. Kathrin Welker (welker@hsu-hh.de) by June 15, 2020. Late applications will be considered until the position is filled.
 8. The Center for Predictive Engineering and Computational Sciences in the Oden Institute for Computational Engineering and Sciences at the University of Texas at Austin is searching for Postdoctoral Scholars in a number of domains relevant to high fidelity simulation of inductively coupled plasma torches. Applicants with a strong background in any of the following areas are sought: turbulence modeling and simulation, plasma kinetics, finite element and spectral methods, uncertainty quantification, and exascale computing algorithms and technologies. Applicants must have a Doctorate in Science, Engineering, Computer Science, Computational Science, Applied Mathematics, or a related technical field. Candidates with prior software experience in large-scale parallel code development, MPI, C++, multi-threading, GPGPU programming, git revision control, and LaTeX are preferred. For more information about the project and team, visit pecos.oden.utexas.edu. To apply, please send a cover letter describing your interests, a CV, and a list of three references to pecos_recruit@oden.utexas.edu.
 9. Priprema za TOEFL iBT u Centru počinje u sredu, 3. juna 2020. godine i traje šest nedelja. TOEFL iBT je ispit kojim se ispituje znanje engleskog jezika za buduće studente na univerzitetima i koledžima širom sveta. Kandidate za polaganje u našem programu pripreme očekuje tri sata rada sa predavačem svake nedelje, vežbanje na časovima i kod kuće uz kombinaciju najboljeg materijala za rad na sekcijama čitanja, slušanja, govora i pisanja. Simulacije kompletnog testa sa ocenjivanjem učinka na govoru i pisanju su obezbeđene za polaznike kursa. Pre početka priprema poželjno je obaviti besplatni probni test znanja engleskog jezika. Za zakazivanje ovog testa kontaktirajte Centar na 065/3349639 pošto je još uvek u toku redukovano radno vreme. Test traje 90 minuta i od koristi je kandidatima i predavačima da steknu uvid u nivo znanja jezika koji imaju pred sam početak priprema. Predavanja se odvijaju sredom i petkom. Cena programa iznosi 20,000 dinara i može se platiti u dve rate. Priprema će početi online i razmatra se povratak u prostorije Centra tokom juna. Prijava za pripreme obavlja se na našoj Internet stranici - https://forms.gle/yJtg8xKxHrMAkkz36 . Prijava za sam test nije obuhvaćena cenom priprema i kandidati moraju da je obave samostalno na stranici http://www.toefl.org . Molimo vas da obratite pažnju na kalendar dostupnih datuma za polaganje TOEFL-a koji se nalazi na zvaničnom sajtu testa i da se prijavite što je pre moguće pošto mesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije mogu biti popunjena nedeljama unapred. Od početka 2020. godine novost je mogućnost polaganja testa u popodnevnim terminima na odabranim lokacijama. Pošaljite nam e-mail na office@iacbg.org ako imate pitanja o pripremama, prijavi za TOEFL ili studiranju u Americi i na drugim lokacijama širom sveta.
 10. Priprema za TOEFL iBT u Centru počinje u sredu, 3. juna 2020. godine i traje šest nedelja. TOEFL iBT je ispit kojim se ispituje znanje engleskog jezika za buduće studente na univerzitetima i koledžima širom sveta. Kandidate za polaganje u našem programu pripreme očekuje tri sata rada sa predavačem svake nedelje, vežbanje na časovima i kod kuće uz kombinaciju najboljeg materijala za rad na sekcijama čitanja, slušanja, govora i pisanja. Simulacije kompletnog testa sa ocenjivanjem učinka na govoru i pisanju su obezbeđene za polaznike kursa. Pre početka priprema poželjno je obaviti besplatni probni test znanja engleskog jezika. Za zakazivanje ovog testa kontaktirajte Centar na 065/3349639 pošto je još uvek u toku redukovano radno vreme. Test traje 90 minuta i od koristi je kandidatima i predavačima da steknu uvid u nivo znanja jezika koji imaju pred sam početak priprema. Predavanja se odvijaju sredom i petkom. Cena programa iznosi 20,000 dinara i može se platiti u dve rate. Priprema će početi online i razmatra se povratak u prostorije Centra tokom juna. Prijava za pripreme obavlja se na našoj Internet stranici - https://forms.gle/yJtg8xKxHrMAkkz36 . Prijava za sam test nije obuhvaćena cenom priprema i kandidati moraju da je obave samostalno na stranici http://www.toefl.org . Molimo vas da obratite pažnju na kalendar dostupnih datuma za polaganje TOEFL-a koji se nalazi na zvaničnom sajtu testa i da se prijavite što je pre moguće pošto mesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije mogu biti popunjena nedeljama unapred. Od početka 2020. godine novost je mogućnost polaganja testa u popodnevnim terminima na odabranim lokacijama. Pošaljite nam e-mail na office@iacbg.org ako imate pitanja o pripremama, prijavi za TOEFL ili studiranju u Americi i na drugim lokacijama širom sveta.
 11. Naredne nedelje EducationUSA savetnici održaće nekoliko online savetovanja koja vam mogu biti od interesa tokom odlučivanja o izboru daljeg školovanja u Sjedinjenim Državama i rešavanja važnih pitanja tokom procesa. Pisanje eseja za koledže - Srednjoškolcima je važno da znaju koliko predstavnici koledža i univerziteta obraćaju pažnju na eseje, odnosno motivaciona pisma, i kako ih analiziraju tokom procesa prijema novih studenata. Predstavnici Univerziteta u Kentakiju razgovaraju sa vama o tim temama 27. maja u 17:00 po našem vremenu. Više detalja dostupno je na stranici https://www.facebook.com/events/611367576256372/ . Pisanje istraživačkih radova tokom studija - Kako početi proces pisanja radova tokom osnovnih studija? Kako izabrati temu, način pisanja, izvore podataka, kako obraditi podatke, analizirati ih i sve to sročiti u dokument? Sva ova pitanja obrađuje webinar savetnika EducationUSA iz BiH koji se održava 29. maja u 14:00 po našem vremenu. Više detalja pogledajte ovde - https://www.facebook.com/events/560773531517618/ . Prijem na više škole u SAD - Webinar se održava u saradnji sa Kalamazoo Valley Community College 27. maja u 15:00 po našem vremenu. Više detalja o ovom događaju pogledajte na ovoj stranici - https://www.facebook.com/events/545912936298204/ . Svi webinari organizuju se na engleskom jeziku.
 12. The Public Affairs Section (PAS) of the U.S. Embassy in Belgrade is pleased to announce this call for proposals in support of projects and activities funded through Public Diplomacy Small Grants. Please carefully follow all the instructions in the “Annual Program Statement FY2020” document. We will accept applications on a rolling basis until the August 30, 2020, however, please do not wait until end of August. Support for projects proposals is subject to the availability of funds. Please visit https://rs.usembassy.gov/education-culture/grants-programs/ for information on other grant opportunities. Program Objectives The purpose of APS-funded projects is to strengthen ties between American and Serbian citizens as we work together to make progress toward the goals outlined below. Grant projects can take any number of forms, including conferences, workshops, courses, public debates, role-playing exercises or simulations, TED Talks, summer camps, festivals, master classes, hackathons, online projects, etc. In light of social distancing measures and to limit the spread of COVID-19, we welcome creative proposals that utilize video conferencing, distance learning tools, etc. Projects should include an American element and/or connection with an American expert, organization, or institution. Activities might also highlight shared Serbian-American values, national interests, etc. Activities should focus on audiences in Serbia, but we also suggest applicants consider putting together regionally-focused proposals that include participants or partners from neighboring nations. If you are successful and secure funding and launch your project, you should publicize your activities through both social media and traditional press outlets. Priority Areas PAS welcomes ideas for creative, engaging projects aimed at Serbian audiences that address the Embassy’s main objectives. The U.S. is striving to strengthen the Serbian-U.S. relationship and explain U.S. culture, society and values to Serbian audiences. We also want to lend assistance to the Serbian people through: promoting economic development; strengthening democracy; protecting human rights; advancing regional stability and cooperation; and making progress towards accession into the European Union. This year, PAS Belgrade in particular is seeking proposals focusing on the following areas. Responding to COVID-19 Economic Resilience, Entrepreneurship, and Innovation Disability Issues Serbian-American Connections Confronting Global Challenges Joining the EU Regional Stability Cultural Dialogue Outreach Through Sports Eligible Applicants The following Serbian and American entities are eligible to apply: not-for-profit organizations, including civil society organizations/non-governmental organizations (NGOs), think tanks, libraries, museums or other cultural institutions, etc. governmental institutions individual citizens, assuming they have a demonstrated capacity to carry out the proposed activities laid out in the application. Note: A Serbian not-for-profit organization submitting an application must be registered in the territory of the Republic of Serbia with the Agencija za privredne registre (APR). Funding Restrictions You CANNOT apply for a grant from the Public Affairs Section of the U.S. Embassy in Belgrade if your project: involves partisan political activity involves charitable giving or humanitarian aid involves fundraising or raising money for charity is commercial in nature, i.e., you are making money from this project Application and Submission Required application forms are available on the right hand side of this page. Please carefully follow all the instructions in the “Annual Program Statement FY2020” document. Proposals that do not meet the requirements of this announcement or fail to comply with the stated requirements will be considered technically ineligible and will not be considered for funding. PAS will review submissions received at the end of each month and will make a decision on whether to fund within two weeks. If you have submitted a proposal and the review committee does not approve it on the first look, it may consider the application again the following month. There is no need to resubmit your application. Applications must be submitted by email to the following address: BelgradePASGrants@state.gov. https://rs.usembassy.gov/annual-program-statement-for-fiscal-year-2020/
 13. The U.S. Embassy’s Public Affairs Section has set aside funds for the Alumni Small Grants Program specifically designated for use by past participants of U.S. Government (USG)-sponsored exchange programs. The Alumni Small Grants Program allows our alumni to take their ideas on how to give back to their home community, or Serbian society more generally, and make those a reality. These projects will allow alumni to showcase their leadership and organizational skills, their creativity and innovative approaches to solving problems, and their ability to network and work with allies to achieve their goals. The following list represents the project themes that will receive preferential treatment during the Alumni Small Grants Program committee’s review of submitted proposals: PEOPLE WITH DISABILITIES Expanding opportunities for Persons With Disabilities (PWDs) in Serbian society (e.g., in education, business and the workplace, government, civil society, the media, sports, the arts, etc.), sharing stories about the successes of the PWDs in Serbian society, and/or devising solutions to help the disabled overcoming remaining challenges to greater participation in society. GENDER-FOCUSED PROGRAMS Promoting gender equality, female entrepreneurship, and women empowerment, as well as combating gender-based violence. TOLERANCE & HUMAN RIGHTS Promoting tolerance of and equality for other vulnerable populations — including the ethnic and religious minorities, the LGBT community, victims of human trafficking, etc. – and countering violent extremism and radicalism in Serbia and the region. RULE OF LAW Rule of law, legal reform, transparency in government, and combat corruption, in the workplace, in education, in the delivery of healthcare, in the legal system, in government offices, etc. CIVIC PARTICIPATION Promoting participation by Serbian citizens in public debate over policy issues, engagement with government officials and bodies, advocating for positions, etc. STABILITY, PEACE, & CROSS-BORDER COOPERATION Supporting conflict resolution efforts within Serbia and within the region, seeking reconciliation, promoting mutual understanding, and promoting cross-border cooperation and communication to solve common problems. CIVIL SOCIETY Capacity-building efforts focused on the strengthening of civil society organizations, the media, and educational institutions. FIGHTING BRAIN DRAIN Combating brain drain, promoting entrepreneurship and innovation, and developing Serbia’s market economy MEDIA LITERACY Promoting media literacy and critical thinking. In order to submit your application please read detailed instructions: Alumni Notice of Funding Opportunity FY2020. All necessary forms and documents are listed and available for download on the right hand side of this page. Applications, inquiries and all other questions should be sent to BelgradeAlumni@state.gov https://rs.usembassy.gov/alumni-small-grants-notice-of-funding-opportunity-2020/
 14. The U.S. Embassy Belgrade is pleased to announce an open competition for applicants to submit proposals to carry out grant projects as part of our Media Training & Development (MT&D) Small Grants Program. Please carefully follow all instructions outlined in Media Training & Development NOFO FY2020. Required application forms are available on the right hand side of the page - https://rs.usembassy.gov/media-training-development-funding-opportunity-2020/ Program Objectives The purpose of the Media Training & Development (MT&D) Small Grants Program is to fund individual projects that support the strengthening of the Serbian press and ensure the free flow of accurate information to keep Serbia’s citizens informed. Grant projects take any number of forms, including workshops, courses, public debates, conferences, role-playing sessions, TED Talks, hackathons, online projects, summer camps, online projects, or other activities. In light of social distancing measures, and to limit the spread of COVID-19, we welcome creative proposals that utilize video conferencing, distance learning tools, etc. Activities should focus on audiences in Serbia, but we also suggest applicants consider putting together regionally-focused proposals that include participants or partners from neighboring nations. Program Themes The Embassy is seeking applications that focus on the following themes: Journalism Training & Education Managing News Outlets Expanding Public Debate Diversity of Views Countering Disinformation Media Freedom / Role of the Free Press in a Democracy Eligible Applicants. The following Serbian and American entities are eligible to apply: media outlets, journalist unions or associations, student groups, civil society organizations/non-governmental organizations (NGOs), and think tanks. public educational institutions. individuals if they have a demonstrated capacity to carry out the proposed activities in the application Note: To be eligible for consideration, every Serbia-based applicant must be registered in the territory of the Republic of Serbia (Agencija za privredne registre – APR). Funding Restrictions You CANNOT apply for a grant from the Public Affairs Section of the U.S. Embassy in Belgrade if: your project involves partisan political activity; your project involves charitable activities and/or the distribution of humanitarian aid; your project is a fundraising campaign; your project is commercial in nature, i.e., you are making money from this project. Application and Submission Required application forms are available on the web page listed above. Please carefully follow all the instructions in the Media Training & Development NOFO FY2020 Please follow all instructions below carefully. Proposals that do not meet the requirements of this announcement or fail to comply with the stated requirements will be considered technically ineligible and will not be considered for funding. Please ensure that: all documents are in English; the proposal clearly addresses the goals and objectives of this funding opportunity; all budget items are in U.S. dollars. Before You Submit Your Application: Read through the above guidelines one more time to make sure you understand what is required and confirm that your project meets the program’s intent. Carefully review the application to make sure it is complete and free of errors. Applications which do not include the required information or do not comply with the requirements of the Program guidelines will be considered technically ineligible and will not be reviewed by the review panel. Make sure the application is neatly typed and easy to read in English. (Perfect English is not required but the proposal must be understandable to an English speaker.) Ask someone who does not know anything about your project to read your proposal to determine if it is understandable. Remember that the members of the review committee will not know anything about your proposal until they read it. If they cannot understand what you plan to do simply by reading the application, chances are it will not be approved. Ask someone with experience applying for grants to look at the application and provide advice on how to improve your application. All application materials must be submitted by email to belgradepress@state.gov no later than June 30, 2020, at 23:59. If we do not receive a complete project proposal at the above address by the deadline, it will be considered technically ineligible and will not be considered for funding. As a backup, we strongly recommend that you also send a paper copy via post (postmarked before the deadline) to the following address: Media Training & Development (MD&T) Small Grants Program Public Affairs Section (PAS) U.S. Embassy Bulevar Kneza Aleksandra Karadjordjevica 92 11040 Belgrade https://rs.usembassy.gov/media-training-development-funding-opportunity-2020/
 15. The Public Affairs Section of the U.S. Embassy in Belgrade is pleased to announce that we are now accepting applications from citizens of Serbia for participation in the prestigious Hubert H. Humphrey Fellowship Program for the 2021-22 academic year. This is a competitive, worldwide competition. If you are interested in broadening your perspectives, becoming a global leader, and giving back to Serbian society upon your return, the Humphrey Fellowship is for you. The Humphrey Program is sponsored by the U.S. Department of State with funding provided by the U.S. Government and supported in its implementation by the Institute of International Education. Over 6,000 Fellows representing 162 countries have participated in the program since its inception in 1978. That has included 17 Serbians in the past decade. Approximately 150 Humphrey Fellowships will be awarded for program year 2021-2022. Successful candidates are accomplished, mid-career professionals in leadership positions who have a demonstrated commitment to public service and have the potential for further advancement in their fields. Candidates should be interested in strengthening their leadership skills through a mutual exchange of knowledge and views with the Americans and with Fellows from other countries they meet during this program about issues of common concern. Practical experience in the U.S. gained through this program, plus greater familiarity with American society and culture, will provide Humphrey Fellows with the basis for lasting, productive ties with their American counterparts in the years to come. PROFESSIONAL FIELDS The Humphrey Fellowship is granted competitively to public and private sector candidates from Serbia with strong leadership potential and a commitment to service who are focused on the following fields: Agricultural and Rural Development; Economic Development/Finance and Banking; Natural Resources, Environmental and Climate Policy; Law and Human Rights; Public Policy Analysis and Public Administration; Trafficking in Persons Policy and Prevention. THE HUMPHREY PROGRAM EXPERIENCE The yearlong Fellowship offers valuable opportunities for both non-degree graduate level university study, leadership development, networking, and substantive professional collaboration with U.S. counterparts through practical work experience. The freedom from the requirements necessary to obtain a degree gives each Fellow greater flexibility to pursue a self-directed, individualized program. Though Humphrey Fellows are hosted at American universities, we would like to stress that this is a professional, non-academic exchange program. Certain universities will host Fellows in the same field of interest, so candidates are unable to request placement at particular academic institutions. Humphrey Fellows may not transfer from non-degree to degree status at their host university under any circumstances. Beyond the graduate level courses, professional enrichment activities include participation in conferences, training programs, site visits, and a “professional affiliation,” i.e., practical job experience on a full-time basis in an American work environment for a minimum of six weeks. Early in the academic year, with assistance from the Humphrey coordinator and faculty advisors at the university, each Fellow will develop a detailed plan of practical professional activities geared toward his/her Humphrey Program objectives. During the year, Fellows both pursue their individual program goals and work closely with their Humphrey colleagues in workshops and seminars. The Program also encourages Fellows to travel away from their host campus to learn more about American culture and to network with their American peers. BASIC REQUIREMENTS: Appropriate candidates are young, mid-career professionals in leadership positions in either the public and private sector who have demonstrated a commitment to public service and the potential for further advancement. We strongly encourage both men and women to apply, as well as persons with disabilities and individuals from other underserved groups. The technical eligibility requirements are: Serbian citizenship and eligibility to obtain a U.S. visa. An undergraduate university degree. A minimum of five years of full-time, professional experience in the relevant field by August 2021. Limited or no prior experience in the United States. Demonstrated leadership qualities. A record of public service in the community. Proficiency in written and spoken English. Competitive candidates will normally have a Test of English as a Foreign Language (TOEFL) score of 525 (paper-based) or 71 (internet-based). If you have taken a TOEFL exams in the past, scores are valid for two years. Taking the TOEFL exam, however, is not a requirement or prerequisite to apply. Instead, candidates who pass the interview portion will receive instructions from PAS on how to register for the TOEFL exam. Pre-academic English language training may be available to selected candidates depending on their TOEFL scores. The Humphrey Program also offers Long-Term English (LTE) language training opportunities to facilitate participation of individuals who might lack sufficiently advanced English language skills at the time of application. Candidates for LTE typically have TOEFL scores in the 440-500 range (paper-based test) or 42-61 (internet-based test). LTE participants will travel to the U.S early for intensive language training lasting 20-25 weeks to improve their English skills before transitioning to their host university campuses at the start of the 2021-22 academic year. Please be aware that the following individuals are ineligible to apply for the Humphrey Program: Recent university graduates, university instructors, or academic researchers who have no management responsibilities. Individuals who attended a graduate school in the U.S. for one academic year or more between August 2014 and August 2021. Individuals who spent more than six months in the U.S. between August 2016 and August 2021. Local employees of the U.S. Mission to Serbia working for the U.S. Department of State or their members of their families. Individuals with dual U.S.-Serbian citizenship or those who have U.S. legal permanent resident status (i.e., green card holders). Priority will also be given to candidates with no recent experiences in a third country, especially in a developed country. APPLICATION AND SELECTION PROCESS Beyond demonstrating the required experience, skills, and a commitment to public service, candidates will also need to explain through the application process how they might benefit from the unique opportunities offered in the Humphrey Program. The key questions to answer are: Why exactly do you need this experience at this point in your career? How exactly will you and, perhaps even more importantly, how will Serbia benefit from your participation in this program? Applications are due by 11:59 pm on August 15, 2020. Following a technical review, qualified candidates will be invited for an interview on August 31st, 2020. Note: Due to the high volume of applications we receive, we will only contact short-listed applicants. Please assume that your application has been unsuccessful if you have not heard from us within ten days of the closing date. As mentioned above, candidates who pass the interview will be registered for the TOEFL exam unless they already have a valid score on file. PAS will then forward the application packets and TOEFL results to Washington. The final selection of candidates will be announced in Washington, DC in February 2021. Candidates will then need to apply for a visa. The Embassy will assist the candidate with that process and other paperwork requirements, including the medical exam. DEPENDENTS (FAMILY MEMBERS) The Humphrey Fellowship covers air travel, a stipend, and other costs, but all expenses are budgeted only for the Fellow himself/herself. The award does not include additional allowances or funds of any sort for dependents, i.e., family members. Candidates who are planning to have dependents join them during all or part of the fellowship year in the U.S. should bear in mind the high cost of living. They must furthermore receive prior approval from the Humphrey Program that they have adequate personal funds to cover living expenses and dependents’ health insurance and (if applicable) child care. Dependents absolutely may not come during the ELT period when the Fellow is engaged in intensive study of English in preparation for the Fellowship year. HOW TO APPLY: Interested candidates should apply online at https://apply.iie.org/huberthhumphrey You will need to gather and send additional documents to the U.S. Embassy by post by August 15, 2020: Copy of passport (bio data page); Evidence of your employment in Serbia (letter from employer confirming employment, and certified translation if the letter is in Serbian); Copy of university diploma(s); Certified university transcript(s); Curriculum vitae (CV) or résumé; TOEFL scores (if available). These additional documents must be mailed by August 15, 2020 to the following address: U.S. Embassy Belgrade Public Affairs Section Hubert H. Humphrey Fellowship Program Bulevar kneza Aleksandra Karadjordjevica 92 11000 Belgrade For additional information about the Hubert Humphrey Fellowship: The Hubert Humphrey Fellowship program is administered by the Institute of International Education (www.iie.org). For more information on the Hubert Humphrey Fellowship program, you can visit: the Humphrey Program website:: www.humphreyfellowship.org the Humphrey Program’s social media platforms: Facebook: https://www.facebook.com/HumphreyFellowship Twitter: https://twitter.com/HumphreyProgram, Instagram: https://www.instagram.com/humphreyfellowship/ Humphrey Program’s LinkedIn account: https://www.linkedin.com/in/hubert-h-humphrey-fellowship-program/ the International Exchange website of the U.S. State Department’s Bureau of Educational and Cultural Affairs (ECA): https://exchanges.state.gov/non-us/program/hubert-h-humphrey-fellowship-program If you have further questions, please contact U.S. Embassy Belgrade’s Public Affairs Section (PAS) via email at belgradehumphrey@state.gov or by telephone at 011/706-4263. (Note: Email is a better option, however, during this period of time while PAS staff are teleworking.) https://rs.usembassy.gov/hubert-h-humphrey-fellowship-program-competition-academic-year-2021-2022/
 16. Ivan Vasojevic, a member of the Medgar Evers College men's soccer team, graduated this January cum laude with a 3.5 grade-point average and a Bachelor of Science Degree in Computer Science. Vasojevic was a five-time Dean's List honoree. A native of Novi Pazar, Serbia, Vasojevic was a computer technician for three years in his native Serbia. Vasojevic is an entrepreneur, operating his own electronics repair business in New York City since 2009. In addition, Vasojevic has served as a Soccer for Success Coach at P.S. 181 in Brooklyn as part of the Medgar Evers College-Beacon Afterschool Program. On the field, Vasojevic appeared in 32 games for the Cougars, including 30 starts at the fullback position. He produced 12 career shot attempts, including seven on target. He was voted a team captain in his senior season. "Ivan is the most physically gifted college student-athlete whom I have ever coached," Cougars Men's Soccer Head Coach Jack Willem Thelusma said. "He has a passion for soccer, constantly works hard, and always gives one hundred percent on the field. Ivan takes his academic career seriously by performing at a very high level every term. Undoubtedly, Ivan will leave an indelible mark at MEC. In sum, Ivan Vasojevic will be deeply missed." "I am very humbled by this experience. Seven years ago, I entered this country without speaking the English language as an international student, trying to pursue a life in sports and education. It was very challenging, but I never gave up! I now speak the language and I always encourage my peers on and off the field to keep going, face your fears and to be the best person they can be," Vasojevic said. "Being honorably mentioned as a Scholar-Athlete of the Year is an absolute blessing. I've worked so hard and to be recognized, especially in such high regard, means and says a lot. Not just about me but of CUNY as well. I accept this mention with great pride and will continue to strive towards excellence in both sports and education and will continue to make my family proud." https://cunyathletics.com/news/2020/5/19/mens-soccer-cunyac-hss-scholar-athlete-of-the-year-honorable-mention-ivan-vasojevic-medgar-evers.aspx
 17. Applications are invited for two PhD positions (Early Stage Researchers) funded by the Marie Sklodowska-Curie Innovative Training Network "Joint Training on Numerical Modelling of Highly Flexible Structures for Industrial Applications [THREAD]" within the Horizon 2020 Programme of the European Commission. For more information about the project see https://thread-etn.eu/. One position is in computational mechanics at the University of Liege, Belgium, under the supervision of Prof. Olivier Bruls (o.bruls@uliege.be) and on the topic "Nonlinear rod models for system-level braiding process simulation. The second position is in numerical analysis at the Norwegian University of Science and Technology in Trondheim, Norway, under the supervision of Prof Elena Celledoni (elena.celledoni@ntnu.no) and on the topic "Data driven modelling of beams. The deadline for applying is May 24, 2020. For more information about these positions do not hesitate to see https://thread-etn.eu/apply/ or to contact us. Applications should be submitted at https://thread-etn.eu/apply/
 18. The Helmut-Schmidt-University / University of the Federal Armed Forces in Hamburg (Germany) offers a position as a Research Assistant (f/m/d) to be filled by either a PhD student or a post-doctoral researcher. The position is initially limited to 3 years and can be extended depending on performance. The successful candidate will be working in the DFG project P19 'Semi-Smooth Newton Methods on Shape Spaces (SNewS)' of the priority programme SPP 1962 (principal investigator: Prof. Dr. Kathrin Welker, HSU Hamburg). The project is carried out in collaboration with the research partner Prof. Dr. Volker Schulz (Trier University). The main aim of project is the investigation of optimization problems constrained by variational inequalities (VI) and efficient numerical methods for VI-constrained shape optimization problems. For more information, please see https://www.hsu-hh.de/mathematik/wp-content/uploads/sites/819/2020/04/PhDPostdoc_SNewS_english.pdf Inquiries and applications (including at least a cover letter, CV, certificates of academic degrees and references for possible recommendation letters) should be directed by e-mail to Prof. Dr. Kathrin Welker (welker@hsu-hh.de) by May 30, 2020. Late applications will be considered until the position is filled.
 19. A one year fixed term Teaching Fellow in Applied Mathematics position is available, starting on or as close as possible to 1st July 2020. The Teaching Fellow will support transition to online delivery of Applied Mathematics undergraduate courses in the Department of Mathematics at Imperial College London. For more information please see the website: https://www.imperial.ac.uk/jobs/description/NAT00699/teaching-fellow-applied-mathematics The closing date is 28th May 2020. Please direct queries about the position to Prof Greg Pavliotis (g.pavliotis@ic.ac.uk).
 20. The Institute of Applied Mathematics at Graz University of Technology in Graz (Austria) offers a position as a Research Assistant (f/m/d) working in the FWF project 32911 entitled "Multiphysical Shape Optimization of Electrical Machines" (principal investigators: Peter Gangl, TU Graz, and Kevin Sturm, TU Wien). The position can be filled by either a PhD student (75% position for a duration of 3.5 years) or a post-doctoral researcher (100% position for a duration of 2 years). The successful candidate will be working on efficient numerical methods for the simulation and shape optimization of a transient multiphysical problem as it occurs in electrical machines. For more information, see https://www.applied.math.tugraz.at/~gangl/call_multiphysical_shape_optimization.pdf Inquiries and applications should be directed by e-mail to Peter Gangl, gangl@math.tugraz.at by May 15, 2020. Late applications will be considered until the position is filled.
 21. The Faculty of Science of the University of Antwerpen, Belgium is seeking a Professor in the area of Applied Continuous or Discrete Optimisation. The successful applicant will perform innovative research in the area of mathematical optimisation and its applications. The work ranges from the mathematical analysis of algorithms for optimisation problems to their concrete application in science, industry and society. The position is open for all areas of specialisation within optimisation ranging from combinatorial optimisation, discrete optimisation to continuous optimisation. https://www.uantwerpen.be/en/jobs/vacancies/ap/2020zapfwetex125/ Apply online before 17th May 2020.
 22. The group Mathematics of Computational Science offers two PhD positions (4 years full-time contract) in Numerical Mathematics. One project considers the numerical approximation of high-dimensional partial differential equations, see https://www.utwente.nl/en/organization/careers/!/1147578/phd-in-numerical-analysis for details. The other project considers the efficient numerical solution of Maxwell eigenvalue problems for photonic quasicrystals, see https://www.utwente.nl/en/organization/careers/!/1149686/phd-in-numerical-methods-for-quasicrystals for details. The application deadline is May 15th, 2020. Please use the above links to submit applications electronically.
 23. Department of German, Russian and East European Studies Mellon Assistant Professor of Russian and East European Studies The Department of German, Russian and East European Studies at Vanderbilt University invites applications from all humanistic and social science disciplines for the position of Mellon Assistant Professor of Russian and East European Studies (non-tenure-track, 3-year appointment, 2-2 teaching load). The department seeks a candidate with an innovative scholarly research agenda and a commitment to undergraduate education. Applications are particularly welcome from scholars whose research investigates twentieth or twenty-first century Soviet or post-Soviet Russia within the broader context of the East European or Eurasian regions. Applicants must have received their Ph.D. no more than four years prior to the start of the position. Interviews will be conducted by Zoom in May 2020. The successful candidate will begin in August 2020 or January 2021. Applications are accepted via Interfolio (http://apply.interfolio.com/75726). To be considered, please submit by May 15, 2020 the following materials: cover letter, curriculum vitae, a writing sample (dissertation chapter or article), two sample syllabi, evidence of teaching effectiveness, and three letters of reference. Vanderbilt University has a strong institutional commitment to recruiting and retaining an academically and culturally diverse community of faculty. Minorities, women, individuals with disabilities, and members of other underrepresented groups, in particular, are encouraged to apply. Vanderbilt is an Equal Opportunity/Affirmative Action employer. https://www.h-net.org/jobs/job_display.php?id=60098
 24. The Cluster of Excellence SCRIPTS assesses contemporary challenges for liberal democracy and market economy from historical, global, and comparative perspectives. It brings together expertise in social sciences and area studies in Berlin, and collaborates with research institutions as well as political, cultural and civil society groups worldwide [http://www.scripts-berlin.eu]. Within its framework, the Junior Research Group ‘Peripheral Liberalism’ explores the emergence of liberal economic thought in state socialist countries before and during their transition to market economies. A particular focus is put on the transnational exchange of ideas within the socialist world, and on the engagement with other ‘peripheral’, and often authoritarian, development models from the 1970s to the 1990. The project will explore how economists and social scientists in South-/Eastern Europe, the Soviet Union/Russia and the People’s Republic of China developed their ideas on free markets and liberal institutions in engagement with each other and their own intellectual traditions rather than wholesale importing them from the West. The research group will also assess how their ‘peripheral liberalism’ was contested from early on, and how counter-movements and resistance to it eventually fed into the emergence of variants of illiberal market economies in much of the (former) socialist world. SCRIPTS provides a stimulating academic environment and expertise in area studies, global history, and political economy as well as financial support for archival and conference trips. Successful candidates will join a prolific community of early career scholars at the ‘Berlin Graduate School for Global and Transregional Studies‘ (BGTS) as affiliated members. For a detailed description of the research programme, participating faculty and the strong network of international partners, please visit https://www.scripts-berlin.eu/about-us Job description: • Research on economic reform debates in state socialist countries (South-/Eastern Europe, Soviet Union/Russia, PR China) from the 1970s to the 1990s. • Focus on transnational intellectual history or biographical approaches to assess the professional lives of economists in (post-)socialist countries. • Archival research and conduction of interviews in countries pertinent to the project. • Dissemination of research results through co-authored publications as well as conferences and workshops. • Collaboration with researchers of SCRIPTS and contribution of research results to the wider agenda of the Cluster. • Supervision for PhD dissertations is provided. Requirements: A university degree in History, Area Studies, or any other field that is pertinent to the project is required. Desirable: • Ideally, the candidates hold an excellent master’s degree. Their dissertation has focused on intellectual economic history in at least one of the regions of the project (South-/Eastern Europe, Soviet Union/Russia, China). • Candidates are preferred who are fluent in English and the languages relevant to the research proposal, and are familiar with relevant scholarly debates and approaches in global history, intellectual economic history, and the history of state socialism. For additional information, please contact Dr Tobias Rupprecht (tobias.rupprecht@fu-berlin.de ). Further Information How to apply: Please send your application with the following documents: cover letter including names and contact information of two referees; curriculum vitae, abstract of MA thesis (one page); research proposal (two pages) including a brief explanation of how your project fits in the framework of the Junior Research Group. Applications should be sent by e-mail, together with significant documents, indicating the reference number, in PDF format (preferably as one document) to: tobias.rupprecht@fu-berlin.de On the given occasion and for the duration of the essential on-site operations by Freie Universität Berlin, we kindly ask you to apply electronically by e-mail. The processing of a postal application cannot be guaranteed. Freie Universität Berlin Exzellenzcluster 'Contestations of the Liberal Script’ (SCRIPTS) Dr. Tobias Rupprecht Ihnestr. 22 14195 Berlin Germany https://www.h-net.org/jobs/job_display.php?id=60092
 25. The Alfred Fried Photography Award will be held under the new name Global Peace Photo Award, inspired by 1911 Nobel Peace Laureates Alfred Fried and Tobias Asser. Read more… The Global Peace Photo Award recognizes and promotes photographers from all over the world whose pictures capture human efforts towards a peaceful world and the quest for beauty and goodness in our lives. The award goes to those photographs that best express the idea that our future lies in peaceful coexistence. We invite you to enter your images for the 2020 Global Peace Photo Award. Entry deadline: 24 May 2020 Hosted by picter.com. Sign up now: https://app.picter.com/signup Prizes The top five listed photographers will be awarded the Alfred Fried Peace Medal. The Peace Image of the Year will receive €10,000. The winning picture will be on display for one year at the Austrian Parliament and will be included in the permanent art collection of the Austrian Parliament. (click here). Award Ceremony All winners will be invited to Vienna to the award ceremony at the Austrian Parliament on 17 September 2020. Exhibitions All entrants will have the chance to take part in worldwide exhibitions. https://www.friedaward.com/
 26. Jonathan Clarke and his family of six didn’t hesitate to open their home when Nikola Bosic, an exchange student from Serbia, enrolled at Cardinal O'Hara High School in late August. Bosic intended to stay the entire year in North Tonawanda with the Clarkes. He would finish a full school year, play high school basketball and return to Serbia for the summer. But more than five weeks ago, schools in Erie County closed in order to prevent the spread of Covid-19. O’Hara, a private Catholic school in Tonawanda, closed March 15 and has moved to online instruction. Bosic, a 6-foot-6-inch junior from Belgrade, knew he couldn’t return to Europe during a state of emergency. Serbia closed its airports and border crossings in March in an attempt to limit the spread of the virus, and airports in Belgrade and Niš, the third-largest city in Serbia, are closed for commercial traffic. Travel restrictions are in place across Europe. He’s staying with the Clarkes while he waits out the pandemic. He hopes to return to Europe in June at the earliest, but is unsure of when he will be able to travel. “It is tough being separated from my family, thousands of miles away,” Bosic said. “But the situation there is not better than here. Either here or there, it would be the same thing. It’s better for me to stay here, all the conditions, the same routine, working out and trying to stay healthy and safe.” Clarke and his wife, Keisha, have embraced that responsibility, even though this is the first time they’ve hosted a student from another country. The only trying part, Clarke said with a chuckle, is fitting seven people with different schedules, different habits and different perspectives in one home. “But this is almost second nature for us,” Clarke said. “We moved from Long Island to North Tonawanda, and we made it a culture of helping others.” Tony Pulvirenti, the boys basketball coach and the assistant athletic director at O’Hara, said Bosic came to O’Hara through a Serbian placement program for international students. “Mr. Clarke volunteered to take Nikola in,” Pulvirenti said. “They already have children at home and to bring in another person, someone who is foreign, and they don’t know him, that’s a lot of credit to them. It would be difficult for most people to do that with an already full house. “Jonathan’s son (Keiyan) plays basketball and has a pretty active lifestyle, so Nikola is getting the full experience as a U.S. student here.” Bosic played basketball for 10 years in Belgrade, but knew that if he wanted to play at the college level, he had to go to the United States to face some of the strongest competition. “My parents saw that I have a talent in the sport,” Bosic said. “The U.S.A. is the best country for basketball, and I want to try and get a scholarship for college and possibly become a professional.” Bosic, a shooting guard and a small forward, averaged 5.1 points and 4.6 rebounds for the Hawks, and shot 46% from the field and 81% from the free-throw line. “It took Nikola some time to get adjusted to our style and to our team,” Pulvirenti said. “He realized, coming over here, that there’s a transition period and that the European game is a lot different than it is here, with the physicality and the style of play. “Towards the end of the season, he played more and more, and he got better and better, and then a light came on for him. That’s a rewarding feeling, as a coach, when you see a player get it.” O’Hara’s season ended March 3 with a 74-66 loss to Bishop Timon-St. Jude in the Monsignor Martin Richard Wojciechowski Memorial Cup championship game. Less than two weeks later, schools closed, and much of the United States changed as measures were put in place to contain Covid-19. Pulvirenti estimates about 20 international students enroll at O’Hara each year, and said that some are still in the United States. “Nikola is not the only one, but he is in a unique position,” Pulvirenti said. “Basketball season just ended, and the pandemic hit us and it shut down the world, basically.” Serbia is a landlocked country in Eastern Europe, with a population of nearly 7 million. Belgrade, the capital of Serbia, has a population of nearly 1.2 million. In Serbia, Bosic explained, the government has taken measures to prevent the spread of Covid-19 that are more stringent than in the United States. According to the U.S, Embassy in Serbia, 8,042 people have been diagnosed, and 156 people have died there. Reuters reported last week that epidemiologists have recorded a slowing rate of infections in the country. Serbia has been in a state of emergency since March 15, but Bloomberg reported earlier this week that the country’s government began to ease one of Europe’s strictest coronavirus lockdown regimes, which included allowing small businesses to reopen and relaxing a daily curfew that had kept most citizens indoors. “There (was) a state of emergency, which means you can go outside only from 9 a.m. to 5 p.m.,” Bosic said. “Then, after that, you cannot go outside or you will be arrested. They have to practice social distancing, too, and it’s so, so challenging because Belgrade is a major city. All the buildings that include gyms, schools, universities, are closed. Museums are closed. Everything is shut down. My family is just staying home. “Thank God, everyone in my family is healthy.” Bosic anticipates he’ll return home by the middle of June. Bosic also plans to return to O’Hara in the fall. He’s spent his time with the Clarkes by completing his school work, doing at-home workouts and communicating daily with his parents, Dragan and Sladjana, in Belgrade, either by video calls, text messages or by WhatsApp, a messaging and video platform for smartphones. “He came here to better himself,” Pulvirenti said. “He has no family here, and I’m pulling for him. “It’s really the first time I’ve been involved with someone whose parents aren’t around to give support, face to face. But it’s a rewarding feeling to coach and to help someone like Nikola.” Clarke owns Put 2 On Me, a company and brand that trains athletes and promotes athletic performance. He keeps in touch with Bosic’s parents and Bosic’s relatives in Serbia through Facebook and Facebook Messenger. He's mindful of Bosic's daily schedule, too, whether it's doing online coursework, exercising or helping with chores around the house. But he also pays attention to how Bosic is handling being in an unsettling situation during a global crisis. “It’s about searching inside yourself,” Clarke said. “That’s been done a lot right now, and I know Nikola has searched inside himself. The world is shut down, so what else are you going to do. You have to do things, in a good way. All of this may feel uncomfortable at first, but this time is when someone goes deep into each person’s self-awareness.” https://buffalonews.com/2020/04/28/cardinal-ohara-boys-basketball-player-nikola-bosic-jonathan-clarke-tony-pulvirenti/
 1. Load more activity

Announcements

×
×
 • Create New...