Jump to content
IAC Board

All Activity

This stream auto-updates     

 1. Last week
 2. Ask the Consul– Friday June 14th - Student Visas This Friday June 14th the Consular Section at the US Embassy Belgrade will be holding our first #AsktheConsul session! We will be discussing student visas. Please submit your questions about student visas in the comments section below the original post on Facebook by noon on Thursday June 13th and we will answer them this Friday. You may start posting questions now. Pitajte konzula - petak, 14. jun - studentske vize U petak, 14. juna, Konzularno odeljenje pri Američkoj ambasadi u Beogradu održaće našu prvu #AsktheConsul sesiju! Razgovaraćemo o studentskim vizama. Pitanja o studentskim vizama pošaljite u delu za komentare ispod originalnog posta na Facebook stranici Konzularnog odeljenja do 12 sati u četvrtak 13. juna, a mi ćemo vam odgovoriti u petak 14. juna. Pitanja možete postavljati već sada. https://www.facebook.com/usaconsblg
 3. Earlier
 4. Photographers under age 24 and those enrolled as full-time photography students can apply for the scholarship. The Ian Parry Scholarship aims to help young documentary photographers undertake a chosen project and raise their international profile. This year's contest features two prizes: the Award for Achievement and the Award for Potential. Each winner will receive US$3,500, Canon photo equipment and more. World Press Photo automatically nominates the Achievement winner for its Joop Swart Masterclass in Amsterdam. The Potential winner will receive one year of mentorship from a veteran photojournalist. There is no entry fee. The deadline to apply is July 5. Read more at http://www.ianparry.org/scholarship/
 5. Formular DS-160 potreban je svakom kandidatu za dobijanje studentskih i drugih viza za Sjedinjene Američke Države. Formular se popunjava online i sadrži sve neophodne podatke o kandidatu, istoriji putovanja, zaposlenja, studiranja i drugih važnih informacija. Najnoviji zahtev na formularu za američke studentske vize odnosi se na prisustvo kandidata na društvenim mrežama. Od kandidata za vizu se očekuje da unese korisničko ime ili drugi identifikacioni podatak na mrežama koje je koristio tokom poslednjih pet godina. Između ostalih, u meniju se nalaze mreže Facebook, Instagram, Flickr, LinkedIn, Pinterest, Reddit, Twitter, YouTube. Ako vam je potrebna asistencija u popunjavanju formulara DS-160 ili drugih podataka za upis studija ili dobijanje vize u Americi, javite se savetnicima Centra tokom radnog vremena. Pozovite naše brojeve 011/3349639, 011/3349638 i 065/3349639 (sms, Viber, WhatsApp), pošaljite e-mail na office@iacbg.org ili ostavite glasovnu poruku na 011/4022655.
 6. Naknade za međunarodne studente i studente na razmeni u Sjedinjenim Američkim Državama biće povećane od 24. juna 2019. godine, saopštila je američka Agencija za imigraciju i carinu (U.S. Immigration and Customs Enforcement). Glavna promena je veća cena za formular SEVIS koji svaki strani student u Americi mora da plati pre izdavanja vize. Naknada za I-901 SEVIS za F i M studentske vize će umesto 200 dolara od juna koštati 350 dolara. Cena za I-901 SEVIS za J studente u programima "au pair", za savetnike u kampovima i letnje "work&travel" programe ostaće ista, 35 američkih dolara. Svi ostali korisnici J viza plaćaće 220 dolara umesto dosadašnjih 180 dolara. SEVIS naknada plaća se u okviru programa SEVP (Student and Exchange Visitor Program) koji služi za nadzor stranih studenata u Americi i sertifikaciju institucija koje ih primaju na dalje obrazovanje. Zvanična informacija dostupna je na https://www.ice.gov/news/releases/new-increased-fees-international-students-exchange-visitors-sevp-certified-schools?fbclid=IwAR1lkAweUC8mZa9-Lq8VMoS2QYjcwM1Atx0zco8YIO9HM7vzkKuwOJTRr3A .
 7. TOEFL - test kojim se proverava znanje engleskog jezika pred upis univerziteta i koledža u Americi i na drugim lokacijama u svetu od 1. avgusta će promeniti izgled. Kako je najavio ETS, američka kompanija koja organizuje test, TOEFL iBT će biti kraći u pojedinim delovima i ukupno bi trebalo da traje 3 sata. Najavljene izmene: ČITANJE: Umesto 12, 13 ili 14 pitanja koja su se do sada pojavljivala na svakoj sekciji, sada će ih biti samo 10. SLUŠANJE: Trenutno na ovoj sekciji kandidate čeka između 4 i 6 lekcija i po šest pitanja na svakoj od njih. Izmenama će biti dostupne samo 3 ili 4 lekcije. Broj konverzacija koje se slušaju ostaje isti - 2 ili 3 i broj pitanja ostaje isti - 5 po svakoj konverzaciji. GOVOR: Trenutna verzija ima šest zadataka, od kojih su dva nezavisna, a četiri integrisana, sa čitanjem i slušanjem. U novoj verziji testa kandidate čekaju četiri zadatka - jedan nezavisni i tri integrisana. PISANJE: Bez promena. Druga velika promena koju je najavio ETS je mogućnost kombinovanja najboljih rezultata sa više polaganih testova - MyBest Scores. Zvanične informacije o promenama dostupne su vam na stranici https://www.ets.org/toefl/better_test_experience .
 8. Priprema za TOEFL iBT u Centru počinje u sredu, 5. juna 2019. godine i traje šest nedelja. TOEFL iBT je ispit kojim se ispituje znanje engleskog jezika za buduće studente na univerzitetima i koledžima širom sveta. Kandidate za polaganje u našem programu pripreme očekuje tri sata rada sa predavačem svake nedelje, vežbanje na časovima i kod kuće uz kombinaciju najboljeg materijala za rad na sekcijama čitanja, slušanja, govora i pisanja. Simulacije kompletnog testa sa ocenjivanjem učinka na govoru i pisanju su obezbeđene za polaznike kursa. Pre početka priprema poželjno je obaviti besplatni probni test znanja engleskog jezika. Za zakazivanje ovog testa kontaktirajte Centar tokom radnog vremena. Test traje 90 minuta i od koristi je kandidatima i predavačima da steknu uvid u nivo znanja jezika koji imaju pred sam početak priprema. Predavanja se odvijaju sredom i petkom. Cena programa iznosi 20,000 dinara. Časovi se obavljaju navedenim danima od 10:00 ili od 18:00 - sami kandidati biraju koji im termin odgovara. Prijava za pripreme obavlja se na našoj Internet stranici - https://goo.gl/forms/9fT768aHtLu2EMu12 . Prijava za sam test nije obuhvaćena cenom priprema i kandidati moraju da je obave samostalno na stranici http://www.toefl.org . Molimo vas da obratite pažnju na kalendar dostupnih datuma za polaganje TOEFL-a koji se nalazi na zvaničnom sajtu testa i da se prijavite što je pre moguće pošto mesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije mogu biti popunjena nedeljama unapred. Pošaljite nam e-mail na office@iacbg.org ako imate pitanja o pripremama, prijavi za TOEFL ili studiranju u Americi i na drugim lokacijama širom sveta.
 9. Priprema za TOEFL iBT u Centru počinje u sredu, 5. juna 2019. godine i traje šest nedelja. TOEFL iBT je ispit kojim se ispituje znanje engleskog jezika za buduće studente na univerzitetima i koledžima širom sveta. Kandidate za polaganje u našem programu pripreme očekuje tri sata rada sa predavačem svake nedelje, vežbanje na časovima i kod kuće uz kombinaciju najboljeg materijala za rad na sekcijama čitanja, slušanja, govora i pisanja. Simulacije kompletnog testa sa ocenjivanjem učinka na govoru i pisanju su obezbeđene za polaznike kursa. Pre početka priprema poželjno je obaviti besplatni probni test znanja engleskog jezika. Za zakazivanje ovog testa kontaktirajte Centar tokom radnog vremena. Test traje 90 minuta i od koristi je kandidatima i predavačima da steknu uvid u nivo znanja jezika koji imaju pred sam početak priprema. Predavanja se odvijaju sredom i petkom. Cena programa iznosi 20,000 dinara. Časovi se obavljaju navedenim danima od 10:00 ili od 18:00 - sami kandidati biraju koji im termin odgovara. Prijava za pripreme obavlja se na našoj Internet stranici - https://goo.gl/forms/9fT768aHtLu2EMu12 . Prijava za sam test nije obuhvaćena cenom priprema i kandidati moraju da je obave samostalno na stranici http://www.toefl.org . Molimo vas da obratite pažnju na kalendar dostupnih datuma za polaganje TOEFL-a koji se nalazi na zvaničnom sajtu testa i da se prijavite što je pre moguće pošto mesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije mogu biti popunjena nedeljama unapred. Pošaljite nam e-mail na office@iacbg.org ako imate pitanja o pripremama, prijavi za TOEFL ili studiranju u Americi i na drugim lokacijama širom sveta.
 10. Anyone working to become a CPA has to be able to see whether things add up. For Milica Maras, Governors State University provided the ideal equation—a place where she could play volleyball and earn her Bachelor of Science in Accounting degree. The combination proved such a good fit that Maras not only became GSU’s first international athlete, she won awards as she earned a perfect GPA. Raised in Serbia, Maras attended a specialized high school in Belgrade that focused on business and law where she was introduced to accounting. An avid athlete, she also wanted to continue playing volleyball when she headed to college, but that was an opportunity only available in the U.S., she said. Maras came to the U.S. to study at a small college in Texas, which offered her a full scholarship. Soon after arriving, she longed for a larger university and discovered GSU through a Google search for schools with both an accounting program and a NCAA or NAIA volleyball team. The search netted great results, and the transition from a small college in the South to a regional institution was as smooth as her serve. “I didn’t find it hard to blend in at GSU,” Maras said. “Everyone was interested in where I came from, and people would ask me to teach them a few Serbian words.” Maras lived at Prairie Place, sharing the kitchen with students from India and cooking food that intrigued the American students who stopped by to heat up a quick dinner. “They would pop something in the microwave and say, ‘What are you making? That smells good,’” she laughed. In exploring accounting classes, Maras encountered university Lecturer Michael Trendell, whose combination of textbook lessons with real-life examples in his auditing course helped Maras refine her professional goals. “He got me interested in auditing because he had many examples from his work life, and that really made sense to me,” she said. “He also made it very clear what was important, which is really helpful when you’re an international student.” Maras also found a home on the women’s volleyball team, sporting number seven on her Jaguar jersey. Her prowess on the court, where she set records, was matched by her success in the classroom, where she earned a 4.0 GPA, leading to an NAIA-Daktronics Scholar-Athlete Award from the National Association of Intercollegiate Athletics, one of 14 selected out of approximately 2,300 NAIA women’s volleyball players. Maras also was named to the Google Cloud Academic All-American NAIA Volleyball second team, drawing attention from the local news media. While some students struggle to keep all the balls in the air, Maras readily shares her secret. “It’s all about organization,” she said. “If you’re organized, you can do anything you want.” Maras seems to manage a full schedule of classes and practice and still found time to serve as president of the International Culture Organization, which promotes diversity on campus. “As an international student, it gives you a chance to be yourself and also an opportunity to learn about others,” she said. During the club’s annual fashion show one year, she said, “I was wearing traditional Serbian dress with another Serbian girl, walking down the red carpet to traditional music. We started dancing to it, and pretty soon everyone was dancing, including President (Elaine) Maimon,” she said. After graduation, Maras plans to work for a year, then head to graduate school before becoming a CPA, and heading back to Serbia. “I want to work as a graduate assistant, hopefully at GSU,” she said. “I always tell people that this is a university that’s big enough to matter, but small enough to care about you,” she said. Seems like a great balance for this future CPA. Source: https://gsunews.govst.edu/international-student-athlete-strikes-a-perfect-balance/?fbclid=IwAR2RPZzkAB8QWlHjmBmKqzFxJBqLacY582ZmVOR63tFFtIih8_MArKdyUfk
 11. The Central European Initiative (CEI) and the South East Europe Media Organisation (SEEMO) have opened this year's Call for Applications of the CEI SEEMO Award for Outstanding Merits in Investigative Journalism. The Award is meant to honour the work carried out by investigative journalists and their contribution to investigative reporting despite the difficult conditions under which they often have to operate. This year, the Award has a special focus on environmental issues and is divided into two categories: PROFESSIONAL JOURNALISTS - 4,000 EUR YOUNG PROFESSIONAL JOURNALISTS (born on or after 1/1/1989) - 1,000 EUR Eligible applicants: nationals of the 17 CEI Member States. The winners will be awarded during the South East Europe Media Forum taking place in Zagreb, Croatia, on 4-5 November 2019. For more info: fabro@cei.int https://www.cei.int/news/8471/cei-seemo-award-for-outstanding-merits-in-investigative-journalism-deadline-31-may-2019-apply-now
 12. At the University of Graz, researchers and students work across a broad spectrum of fields to find solutions for tomorrow’s world. Our researchers are developing strategies to tackle the current challenges of society. The University of Graz is also a place where achievement is rewarded, careers are planned, and social diversity is promoted – all within a modern, award-winning working environment. Our motto: We work for tomorrow. Join us! Research Management is looking for a Research Manager for the field of excellence Dimensions of Europeanization (40 hours/week; initially limited to 3 years – with an option for permanent employment; to be filled from 1 July 2019) Your areas of responsibility Participation in the conceptualisation and preparation of highly competitive project applications, independent design of the administrative aspects of the project applications, participation in both the organisation and coordination of international and national consortia Management of projects in the field of excellence Dimensions of Europeanization: communication with national and international partners and funding parties, content-related project controlling etc. Identifying, discussing and bringing in possible topics for the design of research programmes, in particular relevant work programmes of the European Commission Participation in measures aiming at promoting stronger cooperation between science and politics/society (as regards knowledge and technology transfer) in the relevant area Academic communications and public relations Participation in the recruitment of guest researchers Your profile Completed doctorate in a subject relevant to the field of excellence (the field of excellence includes the subjects geography, history, political science, law, sociology, linguistics and literature, theology, economics, etc.) Minimum of three years of professional experience (at post-doc level) in third-party funded research Commitment to the development of innovative research projects Knowledge of conceptualisation and implementation of interdisciplinary research projects Knowledge of preparation of research applications in highly competitive/excellent funding programmes (EU, FWF etc.), in particular in non-scientific areas Very good knowledge of the international funding landscape; knowledge of the national funding landscape is an asset Knowledge of university procedures (desirable) Excellent spoken and written English Very good knowledge of spoken and written German (desirable) Readiness and ability to work in teams, organisational skills Personal initiative and reliability Communication skills Our offer Classification Salary scheme of the Collective Bargaining Agreement for University Staff: IVa Salary scheme of the Contractual Employees Act (VBG) (in the case of a transfer within the university): v1/1 Minimum salary The minimum remuneration as stated in the Collective University Agreement amounts to € 2,614.30 gross per month. This minimum remuneration may be increased if the candidate has been employed in a similar position before and if other payment components apply. In addition, depending on qualifications and relevant professional experience, we may pay more than the required minimum remuneration as stated in the Collective University Agreement. This position is diversified and you will work independently. You can expect a pleasant working atmosphere, flexible working hours and numerous opportunities for continuing education and development. Take the opportunity to join a challenging working environment marked by team spirit and a high job satisfaction. Application deadline: 15 May 2019 Reference number: AB/61/99 ex 2018/19 The University of Graz is striving to increase the number of women, particularly in executive and academic staff positions, and thus explicitly encourages qualified women to apply. We look forward to receiving applications from people with disabilities whose qualifications meet the requirements of the job advertisement. If you are interested, please submit your application documents before the deadline. They should include the reference number and be sent by e-mail to: bewerbung@uni-graz.at https://static.uni-graz.at/fileadmin/forschen/dokumente/fms/Job_advertisement_Research_Manager_Dimensions_of_Europeanization.pdf
 13. Nova grupna priprema za GRE, ispit potreban za upis master i doktorskih studija u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 30. aprila 2019. godine i traje osam nedelja. Termini za pripremu tokom sedmice su utorak i četvrtak od 18:30 do 20:30. Rasporedom se može odrediti i nekoliko radnih subota, što će biti dostupno na kalendaru rada koji je dostupan kandidatima za pripremu neposredno pre početka kursa. Pripreme obuhvataju i jezički i matematički deo, kao i pisanje eseja, sastavnog dela testa. Kandidati dobijaju materijal u sklopu programa instrukcija i vežbanja. U cenu pripreme uključene su i dve kompjuterske simulacije testa koje se mogu uraditi na računarima u Centru ili kod kuće. Priprema košta 48,000 dinara i može se platiti u dve rate. Prvi deo se plaća u iznosu od 30,000 dinara na početku priprema, dok se ostatak plaća na početku drugog meseca predavanja. Sam test nije uključen u cenu i kandidati ga moraju samostalno registrovati i platiti na sajtu www.gre.org . Test se može polagati u Beogradu po kalendaru koji je dostupan na zvaničnom sajtu tokom procesa registracije. Pre početka priprema poželjno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Ovaj test traje oko devedeset minuta i može se zakazati tokom radnog vremena Centra. Probni test nije potreban za one koji su obrazovanje završili na engleskom govornom području, ili su u međuvremenu polagali neki od testova engleskog jezika. Prijava za pripremu se može obaviti na našoj stranici na Internetu - https://goo.gl/forms/9fT768aHtLu2EMu12 , pozivom na 011/334 9639 i 011/334 9638 tokom radnog vremena ili dolaskom kod nas u Zdravka Čelara 12, treći sprat. Za sve detalje možete nas nazvati tokom radnog vremena ili nam poslati e-mail na office@iacbg.org. Istovremeno sa pripremom, Centar nudi i savetodavne usluge za dalje školovanje u Sjedinjenim Državama i na drugim lokacijama u svetu. Kao deo mreže obrazovnih informacionih centara EducationUSA, odobrenih i podržanih od strane Biroa za obrazovne i kulturne poslove Stejt departmenta, Međunarodni akademski centar nudi široki spektar informacija za potencijalne studente osnovnih, master i doktorskih studija u Americi. Polaznicima priprema na raspolaganju su besplatni termini za savetovanja o studiranju u Americi, o čemu ćemo vas obavestiti kada krene sezona organizovanih savetodavnih seminara. Ovi termini su višestruko korisni, jer kao budući studenti imate priliku da sa savetnicima za postdiplomske studije detaljno razmotrite svoje dalje mogućnosti školovanja i finansiranja studija.
 14. Priprema za SAT, prijemni ispit potreban za upis koledža i univerziteta u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 14. maja 2019. godine i traje osam nedelja. Tokom svake sedmice predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom po dva sata, a u kalendar će zbog obima rada biti dodato i nekoliko subotnjih termina. Predavanja se radnim danima održavaju pre podne od 10:00 i popodne od 16:00 sati. Predavanja su potpuno ista i sami kandidati odlučuju na koji termin časova mogu da dođu. Tokom priprema organizuju se simulacije testa koje će naši predavači oceniti i objasniti kandidatima koje se greške moraju ispraviti kako bi se poboljšao rezultat. Kada se pripreme završe, kandidati i dalje mogu da vežbaju kod nas bez ikakvog plaćanja i da se konsultuju sa predavačima oko delova testa koji im mogu biti problematični. Priprema košta 48,000 dinara i plaća se u dve rate. Prvi deo u iznosu od 30,000 dinara se plaća na početku, a drugi deo kada istekne prvi mesec priprema. Sam test ne ulazi u cenu priprema i mora se samostalno prijaviti na sajtu http://www.collegeboard.org i platiti kreditnom ili debitnom karticom kojom se može plaćati na Internetu. Broj mesta za testove je ograničen i savetujemo svim kandidatima da se za test prijave što je pre moguće. Za sva pitanja o registraciji za test kontaktirajte Centar tokom radnog vremena. Na časovima se obrađuju sve sekcije ispita - jezički i matematički deo i pisanje eseja. Osim rada na samim časovima, dostupna vam je biblioteka resursa Centra u kojoj možete dodatno da vežbate bez dodatne nadoknade, a predavači uvek ostavljaju dosta vežbanja koja se mogu poneti i uraditi kod kuće. Pre početka priprema potrebno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Zakazivanje termina probnog testa može se obaviti pozivom brojeva telefona kancelarije - 011/334 9639 i 011/334 9638. Podsećamo vas da će se pripreme održavati u novim prostorijama Centra u Zdravka Čelara 12/III. Više detalja dostupno je na stranici http://iacbg.org/sr/vesti/centar-na-novoj-lokaciji-od-septembra-2018 . Prijava za pripremu obavlja se na našem sajtu popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici https://goo.gl/forms/9fT768aHtLu2EMu12 . Ako imate problema sa formularom, molimo vas da nas nazovete tokom radnog vremena ili pošaljete e-mail na office@iacbg.org .
 15. Priprema za SAT, prijemni ispit potreban za upis koledža i univerziteta u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 14. maja 2019. godine i traje osam nedelja. Tokom svake sedmice predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom po dva sata, a u kalendar će zbog obima rada biti dodato i nekoliko subotnjih termina. Predavanja se radnim danima održavaju pre podne od 10:00 i popodne od 16:00 sati. Predavanja su potpuno ista i sami kandidati odlučuju na koji termin časova mogu da dođu. Tokom priprema organizuju se simulacije testa koje će naši predavači oceniti i objasniti kandidatima koje se greške moraju ispraviti kako bi se poboljšao rezultat. Kada se pripreme završe, kandidati i dalje mogu da vežbaju kod nas bez ikakvog plaćanja i da se konsultuju sa predavačima oko delova testa koji im mogu biti problematični. Priprema košta 48,000 dinara i plaća se u dve rate. Prvi deo u iznosu od 30,000 dinara se plaća na početku, a drugi deo kada istekne prvi mesec priprema. Sam test ne ulazi u cenu priprema i mora se samostalno prijaviti na sajtu http://www.collegeboard.org i platiti kreditnom ili debitnom karticom kojom se može plaćati na Internetu. Broj mesta za testove je ograničen i savetujemo svim kandidatima da se za test prijave što je pre moguće. Za sva pitanja o registraciji za test kontaktirajte Centar tokom radnog vremena. Na časovima se obrađuju sve sekcije ispita - jezički i matematički deo i pisanje eseja. Osim rada na samim časovima, dostupna vam je biblioteka resursa Centra u kojoj možete dodatno da vežbate bez dodatne nadoknade, a predavači uvek ostavljaju dosta vežbanja koja se mogu poneti i uraditi kod kuće. Pre početka priprema potrebno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Zakazivanje termina probnog testa može se obaviti pozivom brojeva telefona kancelarije - 011/334 9639 i 011/334 9638. Podsećamo vas da će se pripreme održavati u novim prostorijama Centra u Zdravka Čelara 12/III. Više detalja dostupno je na stranici http://iacbg.org/sr/vesti/centar-na-novoj-lokaciji-od-septembra-2018 . Prijava za pripremu obavlja se na našem sajtu popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici https://goo.gl/forms/9fT768aHtLu2EMu12 . Ako imate problema sa formularom, molimo vas da nas nazovete tokom radnog vremena ili pošaljete e-mail na office@iacbg.org .
 16. The European Research Council funded research project „Non-Territorial Autonomy as Minority Protection in Europe: An Intellectual and Political History of a Travelling Idea, 1850–2000“ (NTAutonomy) invites prospective candidates to join a team of five researchers. The Project in its Entirety NTAutonomy explores the history of non-territorial autonomy, which was a means of granting cultural rights to a national group as a corporate body within a state. Without any normative intention, our project investigates this form of national self-rule as both an intellectual concept and an applied policy across Europe. We will examine the origins of this idea in both parts of the Habsburg Empire and conduct research on how this concept travelled to the interwar period. Starting from the assumption that non-territorial autonomy was not specific to a particular political current, we will analyse how this concept translated into the early Soviet Union, the socialist Ukrainian People’s Republic, the liberal democracies in the Baltic States, and the far- right Sudeten German Party in Czechoslovakia. Finally, we want to trace non-territorial autonomy elements in the policies of European minority protection institutions until the end of the twentieth century. For more information, please refer to our project website: https://ntautonomy.oeaw.ac.at/en/ Job Description You will be in charge of the project’s work package that analyses continuities and breaks in the ways non-territorial autonomy has been considered in international minority protection throughout the twentieth century. Ideally, you cover the period of the interwar period and the period after WWII. Yet, applications with a focus on either period are also possible. You should collect and analyse material on transnational minority networks, like the Congress of European Nationalities or the Federal Union of European Nationalities, pertaining to the topic of non-territorial autonomy. Furthermore, you should collect and analyse material of international organisations’ position towards non-territorial arrangements, including e.g. the League of Nations, the United Nations, the OSCE and/or the Council of Europe. You are expected to participate in the bi-monthly meetings of the project team, discuss your findings, make them accessible in our EndNote database, help to organise a conference, participate in editing the conference proceedings, and assist in the maintenance of our website. If you apply as a doctorate student, you should complete a PhD thesis on a topic in the wider field of your work package and publish preliminary results. If you apply as a post-doctoral researcher, you are expected to publish your findings in leading peer-reviewed journals and produce a draft of a book / habilitation on a topic in the wider field of your work package. Starting date is autumn 2019. You are expected to take your permanent residence in Vienna. We Offer We offer a 12 months contract, renewable for 30 months (PhD students) or 24 months (post docs) after an interim evaluation. PhD students will receive a gross salary of approx. 30,000 € per year, corresponding to 75% (30 h) of a full position. Post-doctoral researchers will receive a gross salary of approx. 42,000 € per year, corresponding to 80% (32 hours) of a full position. The total duration of employment and the extent of part-time employment is negotiable. You will have a fully equipped workspace at the Institute in Vienna. Funding for research missions and participation to international conferences will also be provided. You will be part of a research team of six scholars in an intellectually ambitious and challenging project funded by the European Union in one of Europe’s most pleasant cities. The Austrian Academy of Sciences is an equal opportunity employer. Your Qualifications You must hold at least an MA degree (or equivalent), ideally with a scholarly background in modern, contemporary and/or legal history or in nationalism studies. You should demonstrate a strong interest in minority issues as well as in historical and comparative research questions. You need very good language skills in English and good reading skills in German and French. You should like working in teams and be familiar with the reference management software EndNote. How to Apply You can apply in German or English before 27 May 2019. Please send the following documents as a single PDF document (entitled: SURNAME, NTAutonomy, application 2019) to barbara.saringer-bory@oeaw.ac.at 1) Short motivation letter. 2) Curriculum vitae, including a list of publications (if applicable). 3) Name, email and telephone number of at least two referees (no recommendation letters). 4) An exposé of your planned doctoral thesis / monograph. Please outline how your sketched project relates to the objectives of NTAutonomy in general and to your specific work package in particular (approx. 1000 words, excluding bibliography). 5) A writing sample (e.g. an article, or a significant chapter of your MA/PhD thesis). It is not necessary that it has already been accepted for publication. 6) A certificate of your degrees. You will be informed of the outcome of the selection process by early June 2019. Shortlisted candidates will be invited for interviews on 25 June 2019. For any further information, do not hesitate to contact the project’s principal investigator: Dr. Börries Kuzmany ERC-Projekt NTAutonomy ÖAW / INZ Hollandstraße 11-13, 1. Stock A-1020 Wien / Austria Tel.: +43-1-51581-7332 boerries.kuzmany@oeaw.ac.at
 17. Nova grupna priprema za GRE, ispit potreban za upis master i doktorskih studija u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 30. aprila 2019. godine i traje osam nedelja. Termini za pripremu tokom sedmice su utorak i četvrtak od 18:30 do 20:30. Rasporedom se može odrediti i nekoliko radnih subota, što će biti dostupno na kalendaru rada koji je dostupan kandidatima za pripremu neposredno pre početka kursa. Pripreme obuhvataju i jezički i matematički deo, kao i pisanje eseja, sastavnog dela testa. Kandidati dobijaju materijal u sklopu programa instrukcija i vežbanja. U cenu pripreme uključene su i dve kompjuterske simulacije testa koje se mogu uraditi na računarima u Centru ili kod kuće. Priprema košta 48,000 dinara i može se platiti u dve rate. Prvi deo se plaća u iznosu od 30,000 dinara na početku priprema, dok se ostatak plaća na početku drugog meseca predavanja. Sam test nije uključen u cenu i kandidati ga moraju samostalno registrovati i platiti na sajtu www.gre.org . Test se može polagati u Beogradu po kalendaru koji je dostupan na zvaničnom sajtu tokom procesa registracije. Pre početka priprema poželjno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Ovaj test traje oko devedeset minuta i može se zakazati tokom radnog vremena Centra. Probni test nije potreban za one koji su obrazovanje završili na engleskom govornom području, ili su u međuvremenu polagali neki od testova engleskog jezika. Prijava za pripremu se može obaviti na našoj stranici na Internetu - https://goo.gl/forms/9fT768aHtLu2EMu12 , pozivom na 011/334 9639 i 011/334 9638 tokom radnog vremena ili dolaskom kod nas u Zdravka Čelara 12, treći sprat. Za sve detalje možete nas nazvati tokom radnog vremena ili nam poslati e-mail na office@iacbg.org. Istovremeno sa pripremom, Centar nudi i savetodavne usluge za dalje školovanje u Sjedinjenim Državama i na drugim lokacijama u svetu. Kao deo mreže obrazovnih informacionih centara EducationUSA, odobrenih i podržanih od strane Biroa za obrazovne i kulturne poslove Stejt departmenta, Međunarodni akademski centar nudi široki spektar informacija za potencijalne studente osnovnih, master i doktorskih studija u Americi. Polaznicima priprema na raspolaganju su besplatni termini za savetovanja o studiranju u Americi, o čemu ćemo vas obavestiti kada krene sezona organizovanih savetodavnih seminara. Ovi termini su višestruko korisni, jer kao budući studenti imate priliku da sa savetnicima za postdiplomske studije detaljno razmotrite svoje dalje mogućnosti školovanja i finansiranja studija.
 18. Priprema za SAT, ispit potreban za upis koledža i univerziteta u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 16. aprila 2019. godine i traje osam nedelja. Tokom svake sedmice predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom po dva sata, a u kalendar će zbog obima rada biti dodato i nekoliko subotnjih termina. Predavanja se radnim danima održavaju pre podne od 10:00 i popodne od 16:00 sati. Predavanja su potpuno ista i sami kandidati odlučuju na koji termin časova mogu da dođu. Tokom priprema organizuju se simulacije testa koje će naši predavači oceniti i objasniti kandidatima koje se greške moraju ispraviti kako bi se poboljšao rezultat. Kada se pripreme završe, kandidati i dalje mogu da vežbaju kod nas bez ikakvog plaćanja i da se konsultuju sa predavačima oko delova testa koji im mogu biti problematični. Priprema košta 48,000 dinara i plaća se u dve rate. Prvi deo u iznosu od 30,000 dinara se plaća na početku, a drugi deo kada istekne prvi mesec priprema. Sam test ne ulazi u cenu priprema i mora se samostalno prijaviti na sajtu http://www.collegeboard.org i platiti kreditnom ili debitnom karticom kojom se može plaćati na Internetu. Broj mesta za testove je ograničen i savetujemo svim kandidatima da se za test prijave što je pre moguće. Za sva pitanja o registraciji za test kontaktirajte Centar tokom radnog vremena. Na časovima se obrađuju sve sekcije ispita - jezički i matematički deo i pisanje eseja. Osim rada na samim časovima, dostupna vam je biblioteka resursa Centra u kojoj možete dodatno da vežbate bez dodatne nadoknade, a predavači uvek ostavljaju dosta vežbanja koja se mogu poneti i uraditi kod kuće. Pre početka priprema potrebno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Zakazivanje termina probnog testa može se obaviti pozivom brojeva telefona kancelarije - 011/334 9639 i 011/334 9638. Podsećamo vas da će se pripreme održavati u novim prostorijama Centra u Zdravka Čelara 12/III. Više detalja dostupno je na stranici http://iacbg.org/sr/vesti/centar-na-novoj-lokaciji-od-septembra-2018 . Prijava za pripremu obavlja se na našem sajtu popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici https://goo.gl/forms/9fT768aHtLu2EMu12 . Ako imate problema sa formularom, molimo vas da nas nazovete tokom radnog vremena ili pošaljete e-mail na office@iacbg.org .
 19. Priprema za SAT, ispit potreban za upis koledža i univerziteta u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 16. aprila 2019. godine i traje osam nedelja. Tokom svake sedmice predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom po dva sata, a u kalendar će zbog obima rada biti dodato i nekoliko subotnjih termina. Predavanja se radnim danima održavaju pre podne od 10:00 i popodne od 16:00 sati. Predavanja su potpuno ista i sami kandidati odlučuju na koji termin časova mogu da dođu. Tokom priprema organizuju se simulacije testa koje će naši predavači oceniti i objasniti kandidatima koje se greške moraju ispraviti kako bi se poboljšao rezultat. Kada se pripreme završe, kandidati i dalje mogu da vežbaju kod nas bez ikakvog plaćanja i da se konsultuju sa predavačima oko delova testa koji im mogu biti problematični. Priprema košta 48,000 dinara i plaća se u dve rate. Prvi deo u iznosu od 30,000 dinara se plaća na početku, a drugi deo kada istekne prvi mesec priprema. Sam test ne ulazi u cenu priprema i mora se samostalno prijaviti na sajtu http://www.collegeboard.org i platiti kreditnom ili debitnom karticom kojom se može plaćati na Internetu. Broj mesta za testove je ograničen i savetujemo svim kandidatima da se za test prijave što je pre moguće. Za sva pitanja o registraciji za test kontaktirajte Centar tokom radnog vremena. Na časovima se obrađuju sve sekcije ispita - jezički i matematički deo i pisanje eseja. Osim rada na samim časovima, dostupna vam je biblioteka resursa Centra u kojoj možete dodatno da vežbate bez dodatne nadoknade, a predavači uvek ostavljaju dosta vežbanja koja se mogu poneti i uraditi kod kuće. Pre početka priprema potrebno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Zakazivanje termina probnog testa može se obaviti pozivom brojeva telefona kancelarije - 011/334 9639 i 011/334 9638. Podsećamo vas da će se pripreme održavati u novim prostorijama Centra u Zdravka Čelara 12/III. Više detalja dostupno je na stranici http://iacbg.org/sr/vesti/centar-na-novoj-lokaciji-od-septembra-2018 . Prijava za pripremu obavlja se na našem sajtu popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici https://goo.gl/forms/9fT768aHtLu2EMu12 . Ako imate problema sa formularom, molimo vas da nas nazovete tokom radnog vremena ili pošaljete e-mail na office@iacbg.org .
 20. Poseban termin specijalne serije savetovanja o finansiranju studija u Americi održava se naredne nedelje. U sredu, 10. aprila 2019. od 16:00 sa vama pričamo o mogućnostima finansiranja studija, pronalaženja stipendija i drugih rešenja za pokrivanje troškova osnovnih studija u Sjedinjenim Državama. Istovremeno ćemo sa vama razgovarati o tome kako smanjiti troškove studija i koji su sve formulari potrebni da bi se prijavili za finansijske opcije. Termin savetovanja zakazan je samo u kancelariji Centra u Zdravka Čelara 12, treći sprat. Savetovanje se održava sa početkom u 16:00 u sredu, 10. aprila. Savetovanje je besplatno, ali je broj mesta ograničen i prijava pre dolaska je neophodna. Za ovaj termin se možete prijaviti na stranici https://forms.gle/WRtRZipAKeZQvrEK6 . Sva pitanja o samom savetovanju pošaljite nam na office@iacbg.org ili nas nazovite telefonom tokom radnog vremena (011/3349639, 011/3349638).
 21. SAT simulacija je zakazana za 6. april 2019. u 15:00 sati u Međunarodnom akademskom centru. Očekivano vreme trajanja simulacije je četiri sata. Polaznici našeg trenutnog pripremnog kursa za SAT imaju prednost kod rezervacije mesta, a ostali će popuniti mesta koja su preostala. Broj dostupnih mesta za ovu simulaciju je ograničen. Za više informacija nazovite nas na 011/334 9639 ili pošaljite e-mail na office@iacbg.org. Simulacija je besplatna za polaznike SAT kursa koji je trenutno u toku u Centru i koji su na vreme izmirili obaveze na ime pripreme. Cena simulacije za ostale učesnike iznosi 2,500 dinara i uključuje testiranje u realnim uslovima i ocenjen materijal. Cena simulacije za kandidate sa prethodnih priprema za SAT iznosi 2,000 dinara. Registracija za simulaciju obavlja se na stranici https://forms.gle/LDMSURiTTCaHA6mE6 .
 22. SAT simulacija je zakazana za 6. april 2019. u 15:00 sati u Međunarodnom akademskom centru. Očekivano vreme trajanja simulacije je četiri sata. Polaznici našeg trenutnog pripremnog kursa za SAT imaju prednost kod rezervacije mesta, a ostali će popuniti mesta koja su preostala. Broj dostupnih mesta za ovu simulaciju je ograničen. Za više informacija nazovite nas na 011/334 9639 ili pošaljite e-mail na office@iacbg.org. Simulacija je besplatna za polaznike SAT kursa koji je trenutno u toku u Centru i koji su na vreme izmirili obaveze na ime pripreme. Cena simulacije za ostale učesnike iznosi 2,500 dinara i uključuje testiranje u realnim uslovima i ocenjen materijal. Cena simulacije za kandidate sa prethodnih priprema za SAT iznosi 2,000 dinara. Registracija za simulaciju obavlja se na stranici https://forms.gle/LDMSURiTTCaHA6mE6 .
 23. Priprema za TOEFL iBT u Centru počinje u sredu, 17. aprila 2019. godine i traje do 31. maja 2019. godine. TOEFL iBT je ispit kojim se ispituje znanje engleskog jezika za buduće studente na univerzitetima i koledžima širom sveta. Kandidate za polaganje u našem programu pripreme očekuje tri sata rada sa predavačem svake nedelje, vežbanje na časovima i kod kuće uz kombinaciju najboljeg materijala za rad na sekcijama čitanja, slušanja, govora i pisanja. Simulacije kompletnog testa sa ocenjivanjem učinka na govoru i pisanju su obezbeđene za polaznike kursa. Pre početka priprema poželjno je obaviti besplatni probni test znanja engleskog jezika. Za zakazivanje ovog testa kontaktirajte Centar tokom radnog vremena. Test traje 90 minuta i od koristi je kandidatima i predavačima da steknu uvid u nivo znanja jezika koji imaju pred sam početak priprema. Predavanja se odvijaju sredom i petkom. Cena programa iznosi 20,000 dinara. Časovi se obavljaju navedenim danima od 10:00 ili od 18:00 - sami kandidati biraju koji im termin odgovara. Prijava za pripreme obavlja se na našoj Internet stranici - https://goo.gl/forms/9fT768aHtLu2EMu12 . Prijava za sam test nije obuhvaćena cenom priprema i kandidati moraju da je obave samostalno na stranici http://www.toefl.org . Molimo vas da obratite pažnju na kalendar dostupnih datuma za polaganje TOEFL-a koji se nalazi na zvaničnom sajtu testa i da se prijavite što je pre moguće pošto mesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije mogu biti popunjena nedeljama unapred. Uputstvo za prijavu testa dostupno je na našem sajtu - http://iacbg.org/dokumenta/original/toefl_instrukcije.ppsx . Pošaljite nam e-mail na office@iacbg.org ako imate pitanja o pripremama, prijavi za TOEFL ili studiranju u Americi i na drugim lokacijama širom sveta.
 24. Priprema za TOEFL iBT u Centru počinje u sredu, 10. aprila 2019. godine i traje do 24. maja 2019. godine. TOEFL iBT je ispit kojim se ispituje znanje engleskog jezika za buduće studente na univerzitetima i koledžima širom sveta. Kandidate za polaganje u našem programu pripreme očekuje tri sata rada sa predavačem svake nedelje, vežbanje na časovima i kod kuće uz kombinaciju najboljeg materijala za rad na sekcijama čitanja, slušanja, govora i pisanja. Simulacije kompletnog testa sa ocenjivanjem učinka na govoru i pisanju su obezbeđene za polaznike kursa. Pre početka priprema poželjno je obaviti besplatni probni test znanja engleskog jezika. Za zakazivanje ovog testa kontaktirajte Centar tokom radnog vremena. Test traje 90 minuta i od koristi je kandidatima i predavačima da steknu uvid u nivo znanja jezika koji imaju pred sam početak priprema. Predavanja se odvijaju sredom i petkom. Cena programa iznosi 20,000 dinara. Časovi se obavljaju navedenim danima od 10:00 ili od 18:00 - sami kandidati biraju koji im termin odgovara. Prijava za pripreme obavlja se na našoj Internet stranici - https://goo.gl/forms/9fT768aHtLu2EMu12 . Prijava za sam test nije obuhvaćena cenom priprema i kandidati moraju da je obave samostalno na stranici http://www.toefl.org . Molimo vas da obratite pažnju na kalendar dostupnih datuma za polaganje TOEFL-a koji se nalazi na zvaničnom sajtu testa i da se prijavite što je pre moguće pošto mesta u Beogradu i drugim gradovima Srbije mogu biti popunjena nedeljama unapred. Uputstvo za prijavu testa dostupno je na našem sajtu - http://iacbg.org/dokumenta/original/toefl_instrukcije.ppsx . Pošaljite nam e-mail na office@iacbg.org ako imate pitanja o pripremama, prijavi za TOEFL ili studiranju u Americi i na drugim lokacijama širom sveta.
 25. Godišnji EducationUSA Sajam američkih koledža održava se u Beogradu 3. aprila 2019. godine. Na ovoj besplatnoj manifestaciji se zainteresovanim srednjoškolcima, studentima i roditeljima predstavljaju odabrani američki koledži i univerziteti koji traže buduće studente iz regiona. Beogradski deo prezentacije ugostiće predstavnike sledećih institucija: American College of Thessaloniki American University in Bulgaria Anglo American University, Czech Republic Bucks County Community College Furman University Green River College Northeast Wisconsin Technical College Northern Illinois University Northwest Missouri State University Pepperdine School of Public Policy University of Colorado Boulder University of Delaware Valparaiso University Wright State University RIT Croatia Truman State University EducationUSA Sajam američkih koledža održava se 3. aprila 2019. godine od 17 do 20:00 u beogradskom hotelu Metropol Palace. Prijava za besplatni događaj obavlja se online na stranici https://goo.gl/forms/lnWGXIkJ1ZUIEpC53 . Ako imate pitanja o Sajmu, učesnicima ili imate problema sa registracijom, kontaktirajte nas elektronskom poštom (office@iacbg.org) ili telefonom tokom radnog vremena (011/3349639, 065/3349639).
 26. As the Kansas Jayhawks prepare for their opening-round NCAA Tournament game against Northeastern on Thursday at Salt Lake City, they are realizing there is no simple way to neutralize Huskies point guard Vasa Pusica. Put a bigger man on the 6-foot-5-inch Pusica, and he’ll attack the mismatch for a drive to the basket (as he did to clinch Northeastern’s semifinal win against the College of Charleston last week in the Colonial Athletic Association tournament). Press him full-court and double-team him when he dribbles, and he’ll respond by feeding the open man (as he did for seven assists against Charleston). Give him space, and he’ll drill one demoralizing 3-pointer after another (as he did a career-best seven times in the CAA final against Hofstra University, with some of them coming several steps behind the arc). Pusica’s ability to recognize and attack the full spectrum of defensive strategies isn’t nearly as easy as he makes it look. His efficient leadership has been hard earned. At 18, having run out of options to further his basketball career in his native Serbia, he was forced to move overseas and spend his final year of high school in Wichita, Kansas, a little more than two hours from the campus of his upcoming NCAA opponent. Three years ago, when Pusica was seeking another new home after his coach at the University of San Diego had been fired, only one school—Northeastern—was serious about recruiting him. He committed to the Huskies on faith, before he could visit their Boston campus. Now, at the end of a scholastic career that he never could have imagined as a teen in Belgrade, Pusica faces the odd predicament of being expected to produce an upset. His 13th-seeded Huskies are eight-point underdogs against Kansas, a defending NCAA Tournament finalist and one of the most storied men’s basketball programs in the country—and still, despite the Jayhawks’ superior pedigree, many experts are giving the Huskies a chance because of Pusica’s audacious confidence. What they don’t realize is that his on-court arrogance was born from humility. Pusica knows better than anyone that he wasn’t expected to be here. “I learned how to work hard” Pusica grew up playing in Belgrade, Serbia, an overachieving nation of the American game with a history of producing coaches and players who are legends in Europe. His love for basketball was furthered by watching underdog Yugoslavia (the federation in which Serbia was a member at that time) win the 2002 World Championship in Indianapolis, in a field dominated by NBA stars. Pusica changed positions from shooting guard to point guard when a new coach in Belgrade recognized his leadership potential at age 16. The move opened doors for him. He was selected to play for the Serbian under-16 and under-18 national teams. But he has never been athletically explosive, and he wasn’t yet the reliable deep shooter that he is today. And so, at 18, he reached a crossroads, as the top professional teams in Serbia weren’t offering him a contract. “I could have probably signed for a mediocre team to start my professional career, but I didn’t see me getting better and improving a lot that way,” he says. “But if I went over to the States, I was 100 percent sure that I can get a Division One scholarship.” He moved to Sunrise Christian Academy, one of the top high school programs in the United States, where his teammates included four fellow Serbs who helped him adapt culturally and linguistically. The team was ranked No. 14 among high schools nationally, and Pusica earned a scholarship to San Diego. “It was school, basketball, and sleep, because they were used to working a lot there,” Pusica says of his year abroad in Kansas. “People back home would say they can’t believe how much progress I made in my game. “I learned how to work hard. I just saw kids coming and shooting in the gym at 5 a.m. or 6 a.m., and that was something I never done before. I thought I was a hard worker. But when I came over to the States, I saw how much more work you’ve got to put in and how much more you can develop.” When Pusica was seeking to transfer after averaging 8.3 points and 2.5 assists as a sophomore at San Diego, Northeastern’s coaching staff studied him on video and quickly offered him a scholarship. But the Huskies were also recruiting high school players at that time; they would need an answer fast. “I didn’t know anything about Northeastern,” Pusica says. But he could see from game videos that everything the coaches were telling him was true: They ran a sophisticated offense that could help him realize his goal of playing professionally in Europe someday. Learning the hard way NCAA transfer rules prevented Pusica from playing during the 2016-17 year for Northeastern. He spent the school year acclimating to the Boston campus and performing well in practice as the Huskies went 15-16. His ascension to the starting lineup last season was a revelation. With Pusica running the Huskies, they exceeded forecasts of a sixth-place finish to earn a No. 2 seed in the CAA tournament, where they led Charleston, the de facto host team, by 17 points early in the second half. That’s when 8,000 local fans joined with actor Bill Murray, a part-time resident of Charleston, to cheer their Cougars to a frantic comeback. Pusica hit shot after shot to stave them off and finished with 30 points. But he was whistled for traveling in the final minute of regulation after picking up his dribble, which invited a double-team; then, at the end of overtime, he lost a drive off his leg out of bounds. Pusica was devastated by his team’s failure to reach the NCAA Tournament. Those memories defined his approach to the CAA tournament last week, where the Huskies were once more matched against the Cougars in the semifinal at Charleston. “When they were coming back last year, so many times I just kind of gave up on trying to get open—allowing people almost to deny me,” Pusica says. “So I just told myself, I’m not going to get denied this time. Nothing’s going to stop me.” A debt repaid The matchup with Kansas gives Northeastern a chance, slim though it is. The fourth-seeded Jayhawks (25-9) are young and inexperienced, they shoot poorly, and they are flimsy defensively on the perimeter, which is to say that their weaknesses play to the strengths of the 13th-seeded Huskies (23-10). Kansas has the pedigree that Northeastern lacks. The Jayhawks were picked No. 1 in the NCAA in preseason, and they retained that ranking after a 9-0 start. The subsequent loss of two of their best players resulted in their program’s worst season in 15 years. And after all of that, they are still expected to beat Northeastern. Those expectations mean little to Pusica. Like so many of his underrated teammates, he has devoted his entire basketball life to this matchup with a major opponent on college basketball’s greatest stage. All he and the Huskies have ever wanted was the opportunity. “I felt like I owed it to the coaching staff and to these guys,” Pusica says of their breakthrough in the conference tournament last week. “With how much freedom they gave me when I transferred here, I owed it to them to make it here. “I’m still trying to figure out what’s going on and how big this is. But I just kind of feel like I did my job. I did what I was supposed to do.” For media inquiries, please contact media@northeastern.edu. https://news.northeastern.edu/2019/03/18/from-serbia-to-march-madness-the-remarkable-journey-of-northeastern-guard-vasa-pusica/
 27. The Embassy of the United States of America in Serbia is pleased to announce the Fulbright Non-degree Research Program for Doctoral Students competition for the 2020-2021 academic year. The Fulbright Non-degree Research Program for Doctoral Students enables young professionals from Serbia who are already enrolled in a PhD program at a Serbian university to conduct research at a U.S. university related to their PhD thesis. Grants last 6 to 9 months, and the PhD students from the following fields can apply: Agriculture Economics Linguistics American History Education Mathematics American Literature Engineering Philosophy American Studies Environmental Sciences Physics/Astronomy Anthropology Geography Political Science Archaeology Geology Psychology Biological Sciences Information Sciences Social Work Chemistry Journalism Sociology Communications Library Science TEFL/Applied Linguistics Computer Science Participants are selected through an open, merit-based competition. This prestigious award covers tuition and fees at a U.S. university, a monthly living stipend, health insurance, and international airfare. Eligibility requirements: Applicants must be citizens of the Republic of Serbia. Permanent U.S. residents and persons with dual (Serbian and U.S.) citizenship are ineligible. Applicants must hold at least a Master’s degree, and must be enrolled in a PhD program at a Serbian university. Applicants must be proficient in oral and written English (selected candidates will take TOEFL test). Applicants must be eligible for a J-1 visa, which requires the grantee to return to the Republic of Serbia for a minimum of two years at the end of the grant period. Applicants already studying in the U.S. are ineligible for a Fulbright grant. Applicants must receive a satisfactory medical clearance. Persons desiring permanent residence in the United States are not eligible. General Selection Criteria: Academic credentials. Significance and feasibility of the proposed research. Necessity to undertake the project in the U.S. Plans for popularizing the research findings. Adaptability and personal suitability. Applicants should be representative and responsible citizens who contribute to a full and fair picture of the culture and civilization of Serbia. Preference is given to applicants who have not had a prior opportunity for studying in the United States. All applicants will be considered without regard to race, color, religion, and sex. Selection Procedures: Applications are subject to pre-screening Applicants recommended by reviewers are invited for an interview conducted in person in English by a selection committee comprised of the Embassy representatives, U.S. and Serbian scholars, and Fulbright alumni Nominees are subject to final approval by the Fulbright Foreign Scholarship Board How to apply: Completed applications must include: Online application at https://apply.iie.org/ffsp2020 [instructions for completing the application can be found here]; Three (3) Letters of Reference (can be submitted online by instructors, professors or work supervisors, or sent via e-mail to the U.S. Embassy); Academic transcripts/diplomas (certified translation into English or verified copies of original academic transcript and degree certificate – scanned and attached to the application); Official English translation of certificate for the current academic status (scanned and attached to the application); Valid results from the U.S. standardized test – TOEFL – if the applicant has taken this test in the past two years. Please note that we shall organize taking of the required tests for the selected candidates; Copy of passport. Please scan all the above mentioned documents and upload to your online application. Please note that all items should be translated into English. Nominated candidates will have to submit a copy of the original academic transcript bearing all official legalization stamps to the U.S. Embassy Belgrade. The U.S. Embassy will advise the nominated candidates to submit a medical history and examination report if and when necessary. Application Deadline: April 22, 2019 Any application submitted to the United States or elsewhere, separate from the official system noted above, will not be considered. For additional information, please contact BelgradeFulbright@state.gov
 1. Load more activity

Announcements

×
×
 • Create New...