Jump to content
IAC Board
 • Announcements

  • administrator

   Dobrodošli - Welcome!   09/08/2017

   Dobrodošli na Forum! Welcome to the Forum!  Pridružite nam se, otvarajte nove i učestvujte u postojećim diskusijama. Za sve probleme u funkcionisanju foruma šaljite nam e-mail na dragan@iacbg.org ili privatnom porukom administratoru.  Join in, open new topics or participate in existing discussions. Report all issues in Forum by e-mail to dragan@iacbg.org or by messaging administrator directly here. 

administrator

Root Admin
 • Content count

  2,942
 • Joined

 • Last visited

Everything posted by administrator

 1. Nova priprema za SAT, ispit potreban za upis koledža i univerziteta u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 26. septembra 2017. godine i traje osam nedelja. Ova priprema je prilagođena decembarskom polaganju testa. Tokom svake sedmice predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom po dva sata, a u kalendar će zbog obima rada biti dodato i nekoliko subotnjih termina. S obzirom na to da je većina polaznika priprema tokom radne sedmice u školi, predavanja se održavaju pre podne od 10:00 i popodne od 16:00 sati. Predavanja su potpuno ista i sami kandidati odlučuju na koji termin časova mogu da dođu. Nakon uplate prve rate dobija se jedna od dostupnih knjiga za pripremu koja služi kao referentno sredstvo i udžbenik za deo vežbanja. Kandidati će tako dobiti izdanje Princeton Review "Cracking the SAT", a tokom priprema će dobijati i materijal koji je sastavljen od originalnog sadržaja sastavljenog u Centru i od najboljih delova dostupne literature za pripremu testa. Ukoliko se ukaže potreba da se dodatno vežba, Centar može da obezbedi dodatne praktične zadatke i instrukcije bez dodatne naplate. Na kraju priprema dostupan je besplatni kompletni probni test SAT koji će naši predavači oceniti i objasniti kandidatima koje se greške moraju ispraviti kako bi se poboljšao rezultat. Kada se pripreme završe, kandidati i dalje mogu da vežbaju kod nas bez ikakvog plaćanja i da se konsultuju sa predavačima oko delova testa koji im mogu biti problematični. Priprema košta 48,000 dinara i plaća se u dve rate. Prvi deo u iznosu od 30,000 dinara se plaća na početku, a drugi deo kada istekne prvi mesec priprema. Sam test ne ulazi u cenu priprema i mora se samostalno prijaviti na sajtu www.collegeboard.org i platiti kreditnom ili debitnom karticom kojom se može plaćati na Internetu. Broj mesta za test 2. decembra je ograničen i savetujemo svim kandidatima da se za test prijave što je pre moguće. Na časovima se obrađuju sve sekcije ispita - jezički i matematički deo i pisanje eseja. Osim rada na samim časovima, dostupna vam je biblioteka resursa Centra u kojoj možete dodatno da vežbate bez dodatne nadoknade, a predavači uvek ostavljaju dosta vežbanja koja se mogu poneti i uraditi kod kuće. Pre početka priprema potrebno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Zakazivanje termina probnog testa može se obaviti pozivom brojeva telefona kancelarije - 011/334 9639 i 011/334 9638. Prijava za pripremu obavlja se na našem sajtu popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici https://goo.gl/forms/8ndGsYSh84EIGKcu1 . Ako imate problema sa formularom, molimo vas da nas nazovete tokom radnog vremena ili pošaljete e-mail na office@iacbg.org .
 2. Priprema za decembarski SAT od 26. septembra

  Nova priprema za SAT, ispit potreban za upis koledža i univerziteta u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 26. septembra 2017. godine i traje osam nedelja. Ova priprema je prilagođena decembarskom polaganju testa. Tokom svake sedmice predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom po dva sata, a u kalendar će zbog obima rada biti dodato i nekoliko subotnjih termina. S obzirom na to da je većina polaznika priprema tokom radne sedmice u školi, predavanja se održavaju pre podne od 10:00 i popodne od 16:00 sati. Predavanja su potpuno ista i sami kandidati odlučuju na koji termin časova mogu da dođu. Nakon uplate prve rate dobija se jedna od dostupnih knjiga za pripremu koja služi kao referentno sredstvo i udžbenik za deo vežbanja. Kandidati će tako dobiti izdanje Princeton Review "Cracking the SAT", a tokom priprema će dobijati i materijal koji je sastavljen od originalnog sadržaja sastavljenog u Centru i od najboljih delova dostupne literature za pripremu testa. Ukoliko se ukaže potreba da se dodatno vežba, Centar može da obezbedi dodatne praktične zadatke i instrukcije bez dodatne naplate. Na kraju priprema dostupan je besplatni kompletni probni test SAT koji će naši predavači oceniti i objasniti kandidatima koje se greške moraju ispraviti kako bi se poboljšao rezultat. Kada se pripreme završe, kandidati i dalje mogu da vežbaju kod nas bez ikakvog plaćanja i da se konsultuju sa predavačima oko delova testa koji im mogu biti problematični. Priprema košta 48,000 dinara i plaća se u dve rate. Prvi deo u iznosu od 30,000 dinara se plaća na početku, a drugi deo kada istekne prvi mesec priprema. Sam test ne ulazi u cenu priprema i mora se samostalno prijaviti na sajtu www.collegeboard.org i platiti kreditnom ili debitnom karticom kojom se može plaćati na Internetu. Broj mesta za test 2. decembra je ograničen i savetujemo svim kandidatima da se za test prijave što je pre moguće. Na časovima se obrađuju sve sekcije ispita - jezički i matematički deo i pisanje eseja. Osim rada na samim časovima, dostupna vam je biblioteka resursa Centra u kojoj možete dodatno da vežbate bez dodatne nadoknade, a predavači uvek ostavljaju dosta vežbanja koja se mogu poneti i uraditi kod kuće. Pre početka priprema potrebno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Zakazivanje termina probnog testa može se obaviti pozivom brojeva telefona kancelarije - 011/334 9639 i 011/334 9638. Prijava za pripremu obavlja se na našem sajtu popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici https://goo.gl/forms/8ndGsYSh84EIGKcu1 . Ako imate problema sa formularom, molimo vas da nas nazovete tokom radnog vremena ili pošaljete e-mail na office@iacbg.org .
 3. Simulacija SAT pred oktobarsko zvanično testiranje obavlja se u Centru u subotu, 23. septembra 2017. Početak simulacije je u 15:00, a očekivano trajanje je oko četiri sata. Ovaj specijalni probni test omogućava svima koji će polagati test da u realnim uslovima merenja vremena po sekcijama i pauzama steknu uvid u to kako se testiranje obavlja i koji bi bio mogući učinak na svim delovima ispitivanja. Broj mesta na probnom testu je ograničen. Prednost kod zauzimanja mesta na ovoj simulaciji imaju polaznici odgovarajuće pripreme za oktobarski SAT u Centru i za njih je ovaj test besplatan. Ostali zainteresovani za simulaciju plaćaju 2,500 dinara, a popust od deset odsto odobrava se polaznicima drugih SAT pripremnih kurseva u Centru. Za sve informacije o simulaciji kontaktirajte nas telefonom tokom radnog vremena ili slanjem elektronske pošte na office@iacbg.org. Prijava za simulaciju obavlja se popunjavanjem formulara na stranici https://goo.gl/forms/BgkzJZfjg7BsdDHu2. Ako imate problema sa popunjavanjem formulara, kontaktirajte nas telefonom tokom radnog vremena.
 4. Simulacija SAT pred oktobarsko zvanično testiranje obavlja se u Centru u subotu, 23. septembra 2017. Početak simulacije je u 15:00, a očekivano trajanje je oko četiri sata. Ovaj specijalni probni test omogućava svima koji će polagati test da u realnim uslovima merenja vremena po sekcijama i pauzama steknu uvid u to kako se testiranje obavlja i koji bi bio mogući učinak na svim delovima ispitivanja. Broj mesta na probnom testu je ograničen. Prednost kod zauzimanja mesta na ovoj simulaciji imaju polaznici odgovarajuće pripreme za oktobarski SAT u Centru i za njih je ovaj test besplatan. Ostali zainteresovani za simulaciju plaćaju 2,500 dinara, a popust od deset odsto odobrava se polaznicima drugih SAT pripremnih kurseva u Centru. Za sve informacije o simulaciji kontaktirajte nas telefonom tokom radnog vremena ili slanjem elektronske pošte na office@iacbg.org. Prijava za simulaciju obavlja se popunjavanjem formulara na stranici https://goo.gl/forms/BgkzJZfjg7BsdDHu2. Ako imate problema sa popunjavanjem formulara, kontaktirajte nas telefonom tokom radnog vremena.
 5. Međunarodni akademski centar počinje sa redovnim programom kontinuiranog poboljšanja akademskog engleskog jezika za srednjoškolce koji planiraju dalje obrazovanje u Sjedinjenim Američkim Državama. Cilj programa je omogućavanje instrukcija i vežbanja kojim se osigurava govorna i pisana komunikacija na engleskom jeziku, ali istovremeno podiže nivo spremnosti za korišćenje jezika na višem nivou koji je potreban za polaganje prijemnih ispita za upis na koledže i univerzitete u Americi. Tokom programa polaznici će usavršavati znanja potrebna za razumevanje zadataka i pitanja na testovima TOEFL, SAT i ACT, potrebnim za upis daljeg obrazovanja. Tokom kontinuiranog procesa pripreme, kojem se polaznici mogu priključiti u svakom terminu, dobijaju se vežbanja za rad na časovima i kod kuće i eventualni dodatni materijal u slučajevima kada predavači procene da je to potrebno. Materijal uključuje literaturu koju koriste srednjoškolci koji se pripremaju za upis na studije u Americi i koja je drugačija od regularnih programa pripreme za usavršavanje znanja engleskog jezika. Upotreba knjiga i drugih materijala za vežbanje od koristi je za podizanje nivoa znanja jezika potrebnog za polaganje TOEFL-a i tokom procesa pripreme za akademski engleski jezik pratiće se napredak po oblastima (čitanje, slušanje, govor, pisanje) i predavači će posebnu pažnju posvetiti rešavanju problema koji se mogu pojaviti tokom vežbanja. Program obuhvata rad sa više predavača koji će sa budućim studentima raditi na razvoju svih jezičkih veština potrebnih za polaganje ispita i za dalje akademsko obrazovanje u Americi i na drugim lokacijama u inostranstvu. Časovi se održavaju subotom, u trajanju od po dva sata. Mesečna cena za četiri termina subotom iznosi 6,000 dinara i uključuje materijal za rad. Pozajmice određene jezičke literature su moguće i posebno se dogovaraju. Polaznicima kontinuiranog kursa akademskog engleskog biće ponuđeni i posebni popusti na cene simulacija testova, kao i na pripreme za pojedine standardizovane testove. Pitanja o programu pripreme za akademski engleski jezik pošaljite nam na office@iacbg.org ili nas nazovite tokom radnog vremena na 011/334 9639 ili 011/334 9638. Prijava za pripremu može se obaviti online na našem sajtu - https://goo.gl/forms/8ndGsYSh84EIGKcu1 - ili pozivom tokom radnog vremena. Pre početka priprema neophodno je uraditi besplatni probni test engleskog jezika kako bi se stekao uvid u nivo komunikacije i poznavanja jezika. Probni test traje 90 minuta, a ako ste već polagali neki od testova engleskog jezika, javite nam detalje kako bi predavači mogli da procene da li je vaš test merodavan za procenu.
 6. Programi kulturne razmene sa sada bivšim komunističkim državama su počeli 1980-ih godina, a razmene između Amerike i komunističkih zemalja, fokusirane na studente fakulteta, počele su još 1950-ih godina. FLEX program je prvi veliki, dugoročni program koji se fokusira na učenike srednjih škola. Ovaj program je napravljen od strane Kongresa Sjedinjenih Američkih Država da pruži ruku prijateljstva ljudi iz SAD ljudima nekadašnjih komunističkih režima. Time je uspostavljen prvi dugoročni program razmene za učenike srednje škole da putuju u Ameriku na godinu dana. FLEX je sada u 24. godini sprovođenja, a na njemu je do sada učestvovalo preko 27,000 učenika. 2017-18 školske godine na FLEX programu učestvuje skoro 900 učenika koji idu u američke škole i žive sa američkim porodicama. Učenici sa hendikepom mogu učestvovati na programu po istim kriterijima. Svake godine u SAD na program ode oko 20 učenika sa hendikepom. Stipendija nudi sledeće: Povratnu avionsku kartu za međunarodno putovanje (od kuće do Sjedinjenih Američkih Država i natrag), Mesečni džeparac koji će pomoći učenicima da učestvuju u društvenim aktivnostima i kupuju neophodni lični pribor, Smeštaj u izabranoj SAD porodici domaćina godinu dana, Upis u američku srednju školu, Programske orijentacijske aktivnosti uključujući pred-programsku pripremu i pripremu za ponovni dolazak kući, Programske aktivnosti organizovane u lokalnim američkim zajednicama, Podršku alumnijima u implementiranju projekata u njihovim domovinama, Zdravstveno osiguranje. Stipendija NE pokriva sledeće troškove: Plaćanje međunarodnog pasoša; Lične troškove koji nisu pokriveni mesečnom stipendijom; Troškove prekoračenja težine prtljaga; Telefonske pozive koji se prave iz SAD kući ili pristup elektronskoj pošti. Ko plaća program? Ovaj stipendijski program u potpunosti finansira Vlada Sjedinjenih Američkih Država i sprovodi tj. nadgleda Biro za obrazovne i kulturne poslove (ECA) Stejt departmenta tj. Ministarstva inostranih poslova SAD. ECA promoviše razumevanje između državljana Sjedinjenih Američkih Država i državljana drugih zemlja širom sveta. ECA programi uključuju obrazovne programe i programe obuke koji promovišu lične, profesionalne i institucionalne veze između privatnih lica i organizacija u Sjedinjenim Državama i u inostranstvu. FLEX je program je podržan na lokalnom nivou od strane državljana SAD i lokalnih srednjih škola koje dobrovoljno ugošćuju, obrazuju i pružaju potporu učenicima bez finansijske kompenzacije. Ko je kvalifikovan da se prijavi za program? U skladu sa inicijativama koje finansira Vlada SAD, posvećenim promovisanju boljeg razumevanja sa zemljama jugoistočne Europe, testiranje za Future Leaders Exchange (FLEX) stipendiju je zasnovano na postignuću (merit based), te je otvoreno i besplatno za sve kandidate koji ispunjavaju kriterijume. Raspored testiranja se objavljuje na sajtu programa u septembru svake školske godine. Kandidati za školsku 2018/19. treba da: Budu upisani u prvi ili drugi razred srednje škole i da su rođeni između 1. januara 2001 i 15. jula 2003. godine (učenici sa hendikepom mogu biti i stariji) Pohađaju prvi ili drugi razred srednje škole od septembra 2017. Imaju akademski uspeh u rasponu dobar-odličan Imaju prethodno iskustvo u učenju engleskog jezika Nisu maturirali tj. završili srednju školu pre nego što program razmene počne Ispunjavaju J-1 vizne/SEVIS uzrasne uslove za srednjoškolske učenike Budu državljani Crne Gore ili Srbije i da su u mogućnosti da dobiju pasoš zemlje u kojoj se prijavljuju Učenici sa invaliditetom u Crnoj Gori i Srbiji moraju biti upisani u srednju školu na jesen 2017. godine i moraju biti rođeni između 15. februara 2000. i 15. jula 2003. Ko nije kvalifikovan za prijavu za FLEX? Učenici nisu kvalifikovani da se prijave ako: Ne ispunjavaju gore navedene kriterijume Ukoliko su boravili kod američke porodice tri (3) meseca ili duže tokom proteklih pet (5) godina Ukoliko su njihove porodice: ○ Aplicirale ili će aplicirati za emigraciju u Sjedinjene Države ○ Imaju planove da emigriraju ili su već emigrirali u Sjedinjene Države. Kad i kako mogu da se prijavim? Predstavnici Američkog saveta za međunarodno obrazovanje svake jeseni posećuju određene gradove kako bi sproveli testiranje. Kandidati moraju doneti u centar za testiranje dokaz o godini rođenja i jednu noviju fotografiju dimenzija 3×4 cm u vreme početne registracije. Mesta centara za testiranje se objavljuju putem društvenih mreža i medija, a informacije se mogu dobiti i putem internet stranice discoverflex.org. Kandidati mogu biti testirani u samo JEDNOM centru za testiranje. Svi kandidati prolaze kroz kratak test engleskog jezika (1. krug). Oni koji prođu prvi test rade esej na na engleskom jeziku na svakodnevne, životne teme. Ovaj je esej deo 2. kruga. Kandidati moraju uspešno završiti prva dva kruga testiranja pre nego što prime završne materijale za prijavu i pre nego što budu intervjuisani. Intervju i još jedan esej čine 3. krug. U okviru 3. kruga učenici rade još jedan test engleskog jezika. Registracija sa zaposlenima iz Američkog saveta u svim lokacijama za testiranje počinje u 8:30 ujutro i traje do 11 ujutro na sam dan testiranja. Ne postoji nikakvo prijavljivanje unapred. Ponesite crnu hemijsku olovku, fotografiju veličine 3×4 cm i ili identifikacioni dokument ili pasoš ili đačku knjižicu. Datumi testiranja: Srbija: Prijepolje - Četvrtak, 7. septembar 2017: Četvrtog decembra 3, 31300 (više informacija: +381 11 3245 905) Novi Pazar - Petak, 8. septembar 2017: Vuka Karadžića bb (zgrada gimnazije), 36300 Novi Pazar (više informacija: +381 11 3245 905) Zaječar - Utorak, 12. septembar 2017: Kneginje Ljubice 5, 19000 Zaječar (više informacija: +381 11 3245 905) Vranje - Sreda, 13. septembar 2017: Partizanska 12, 17500 Vranje (više informacija: +381 11 3245 905) Niš - Četvrtak, 14. septembar 2017: Jeronimova 18, 18000 Niš (više informacija: +381 11 3245 905) Valjevo - Ponedeljak, 18. septembra 2017: Vuka Karadžića 3, 14000 Valjevo (više informacija: +381 11 3245 905) Kragujevac - Utorak, 19. septembra 2017: Đure Pucara St. 2, 34000 Kragujevac (više informacija: +381 11 3245 905) Novi Sad - Subota, 14. oktobar 2017: Zlatne Grede 4, 21000 Novi Sad (više informacija: +381 11 3245 905) Beograd - Subota, 11. novembar 2017 Crna Gora: Berane - Petak, 20. oktobar 2017 Podgorica - Subota, 21. oktobar 2017 Kako se učenici biraju? Nezavisno veće američkih stručnjaka iz polja obrazovanja i međunarodnih odnosa u SAD biraju finaliste i rezervne kandidate. Izbor se zasniva na osnovu postignuća učenika što se može videti iz detaljne prijave, preporuka nastavnika i demonstrirane pripremljenosti za godinu dana dugo iskustvo razmene. Od učenika se traži da pribave zdravstveno uverenje, te da imaju potvrdu da su zdravstveno spremni da učestvuju u programu. Proces izbora se završava u proleće i svi kandidati se obaveštavaju o svom statusu na programu do maja. Poznavanje engleskog jezika je važno, ali nije jedini kriterijum izbora. Šta se dešava nakon obaveštenja? Nakon obaveštenja, finalisti, rezervni kandidati i njihovi roditelji primaju informativne materijale kako bi se pripremili za odlazak. Oni moraju službeno obavestiti Američki savet za međunarodno obrazovanje da prihvataju stipendiju i predati svu potrebnu dokumentaciju. Učenici tada počinju, prema instrukcijama FLEX-a proces prijave za međunarodni pasoš i američku vizu. Od maja do avgusta, Američki savet za međunarodno obrazovanje i njegove partnerske organizacije pronalaze finalistima kvalifikovane američke porodice domaćine i pripremaju upis stipendista u lokalne srednje škole. U junu i julu, učenici koji prime stipendije učestvovaće u pred-programskoj orijentaciji u svojim zemljama. Učenici potom putuju svojim američkim porodicama domaćinima i zajednicama kako bi u avgustu počelo njihovo iskustvo razmene. Učenici se moraju vratiti u svoje domovine na kraju programa na dan određen od Američkog saveta za međunarodno obrazovanje. Američka viza izdata učesnicima programa neće biti izmenjena ili produžena posle datuma kraja programa bez obzira na razlog. Kako će mi koristiti iskustvo razmene? Future Leaders Exchange program nudi učenicima priliku da nauče više o ljudima i kulturi Sjedinjenih Država te šansu da poduče druge o ljudima i kulturi svoje zemlje. Učenici razvijaju poštovanje i senzibilnost prema drugim kulturama, unapređuju lični razvoj i stiču nezavisnost te postaju bolje pripremljeni za sve više međuzavisni svet. Učenici formiraju snažne veze sa svojim američkim porodicama domaćinima i zajednicama gradeći kontakte koji često traju čitav život. Mnogi alumni programa idu na prestižne studije nakon programa te kasnije pronalaze uzbudljive poslove u kojima koriste veštine koje su stekli tokom svog boravka u SAD. Šta da uzmem u obzir pre prijave za FLEX? Učenici koji su zainteresovani za ovaj program bi trebalo da razmisle o mogućim posledicama ovog programa: • Možda se nećete vratiti kući na vreme da polažete završne školske ispite (ako to vaša škola od vas traži) • Možda ćete morati da ponavljate školsku godinu ili polažete razliku predmeta • Iako učenici učestvuju u akademskom programu u SAD školski planovi i programi su dosta drugačiji nego u vašoj zemlji, i možda nećete učiti iste predmete. Ko organizuje program? Američki savet za međunarodno obrazovanje organizuje testiranje, odabir, pripremu i putovanje za stipendiste FLEX programa. Osnovan 1974. godine Američki savet je međunarodna, neprofitna organizacija koja radi na unapređivanju razumevanja između različitih država razmenom pojedinaca i jačanjem saradnje kroz obrazovanje. Američki savet dizajnira, sprovodi i podržava inovativne programe u SAD, Evropi, Bliskom istoku, Aziji i Africi. U proteklih preko 40 godina Američki savet postao je jedna od glavnih američkih organizacija koja se bavi međunarodnim obrazovanjem i obukama u ovoj oblasti. Američki savet administrira više od 30 programa razmene, kao i nekoliko programa za učenike srednjih škola, studente univerziteta, profesore, nastavnike. Američki savet profesionalno administrira tj. sprovodi programe akademske, profesionalne i kulturne razmene za državljane Avganistana, Afrike, Evroazije, Bliskog istoka, južne Azije i jugoistočne Evrope. Mnoge druge privatne, neprofitne organizacije iz SAD imaju ulogu u podršci programu FLEX. Vlada SAD od ovih organizacija traži da smeštaju učesnike FLEX programa u američke porodice i da im pružaju potrebnu podršku tokom programa. Gde mogu da dobijem više informacija? Za učenike iz Srbije: belgrade@americancouncilssee.org tel: +381 11 32 45 905 Facebook: FLEX Serbia Website: www.ac-see.org Radno vreme: ponedeljak- petak 10-17h Za učenike iz Crne Gore: podgorica@americancouncilssee.org tel: +382 67 562 121 Facebook: FLEX Montenegro Website: www.ac-see.org
 7. Za vas koji ste planirali da iskoristite jesen i zimu za prijavljivanje na koledže i univerzitete u Americi sada počinje intenzivni rad. Pripreme, savetovanja, rešavanje dilema, odgovori na pitanja i donošenje odluka, sve vas to čeka od septembra. Neki od vas će imati kraći period rada, a nekima će se dogoditi da odlučivanje potraje. Sa vama smo tokom celog procesa, javite se kad ste u dilemi. Pripreme za standardizovane testove su počele u avgustu, ali se nastavljaju ubrzanim ritmom i u septembru. Sledeći SAT kurs, prilagođen decembarskom polaganju testa, počinje 26. septembra. ACT priprema za oktobarski test kreće 5. septembra, GRE počinje 5. septembra, a TOEFL 6. septembra. Ostali datumi dostupni su na stranici http://iacbg.org/sr/vesti/raspored-priprema-za-testove-u-centru-za-2017-2018 . Neke od ovih priprema napravljene su tako da možete da se priključite trenutnoj grupi i da propuštene časove nadoknadite uz sledeću grupu. Kontaktirajte kancelariju tokom radnog vremena da vidimo kako možemo da vam pomognemo ako su vam datumi početka priprema problematični. Ako ne možete da se uklopite u ritam grupne nastave, postoji mogućnost organizovanja privatnih časova u Centru. Besplatni probni testovi provere prethodnog znanja engleskog jezika ili specifičnih jezičkih ili matematičkih znanja mogu biti zatraženi kako bi se napravio najbolji mogući program. Pošaljite nam upit na office@iacbg.org kako bi mogli da krenemo u proceduru. Novitet u ponudi Centra, o čemu će više reči biti uskoro, predstavlja poseban kurs na duže staze koji budućim studentima nudi svojevrsno jačanje znanja engleskog jezika pred odlazak na studije. Tokom dela proleća i leta smo u probnoj fazi časove akademskog engleskog održavali vikendom, a u narednom periodu ćemo obratiti pažnju na specifičnosti srednjoškolskog obrazovanja i otvoriti novu sezonu. Sezona besplatnih grupnih savetovanja za osnovne i postdiplomske studije počinje uskoro - datumi će veoma brzo biti dostupni na našem kalendaru i bićete u mogućnosti da se prijavite za termine. Podsećamo sve kandidate za osnovne i postdiplomske studije da su savetovanja prilično važan korak ka daljem obrazovanju. Na ovim savetovanjima se dobijaju odgovori na pitanja, skraćuje se proces i omogućava da se koncentrišete na ono što je važno tokom pretrage i izbora daljih studija i finansiranja. Ako niste u Beogradu ili ne možete da dođete na termine u kancelariji, sva savetovanja mogu se pratiti u posebnim terminima online preko vašeg kućnog kompjutera ili mobilnog uređaja. U međuvremenu, srednjoškolci i njihovi roditelji koji su već ušli u proces pretraživanja i odlučivanja o studiranju u Americi imaju mogućnost da dođu na neki od termina “Otvorenih vrata”. Termini od po petnaest minuta su besplatni i imaju za cilj da odgovore na konkretna pitanja i problematične situacije u toku procesa pretrage i odlučivanja o koledžima i univerzitetima. Pogledajte više na stranici http://iacbg.org/sr/strane/otvorena-vrata . Trenutnim srednjoškolcima i roditeljima preporučujemo da obrate pažnju na zahteve koledža i univerziteta u Americi kako bi na vreme mogli da pošalju prijave. U narednom periodu će biti dosta reči o opštoj prijavi za koledže - Common App - i Centar će vam tu biti od velike koristi da na pravi način savladate ovaj dokument od važnosti za dalji proces prijavljivanja. Vaš engleski bi trebalo da bude na višem nivou, tako da je pravo vreme da se i taj deo procesa usavrši. Polaganje zvaničnih testova se obavlja po redovnom jesenjem rasporedu, uz napomenu da je CollegeBoard promenio termine SAT na lokacijama van Sjedinjenih Država. SAT General se polaže u oktobru i decembru, a SAT Subject testovi u ova dva termina i dodatnom u novembru. ACT se može polagati u septembru, oktobru i decembru, a TOEFL više puta mesečno. Linkove i opšta objašnjenja pogledajte ovde - http://iacbg.org/sr/strane/zvanicni-testovi . Od velike koristi pre zvaničnog polaganja je i simulacija testa. Centar nudi simulacije za praktično sve testove od važnosti za buduće studente u Americi - pogledajte više detalja na stranici http://iacbg.org/sr/strane/simulacije . *********** Ambasada Sjedinjenih Američkih Država će i ove godine sa Crvenim krstom Srbije akcijom dobrovoljnog davanja krvi obeležiti godišnjicu septembarskih napada na Njujork i Vašington. Nakon tih napada, mnogi Amerikanci su tražili prigodan način da doprinesu zajednici i veliki broj je izabrao da da krv. Prateći ovu ideju, Crveni krst Srbije organizuje akciju u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi. Učešćem u akciji podsećamo se dana koji je promenio svet i pomažemo onima u Srbiji kojima je to otrebno. Zalihe krvi su na rezervama i donacije će pomoći da se podigne nivo dostupnih krvnih jedinica. Svake godine oko 30 ljudi iz okruženja Ambasade daje krv, a njima se pridružuju i prijatelji iz Beograda. Ove godine očekujemo još uspešniju akciju i pozivamo vas da pomognete. Akcija davanja krvi organizuje se u Crvenom krstu Srbije, Simina 19 u Beogradu, u ponedeljak, 11. septembra 2017. od 10:00 do 15:00. Pridružite nam se tog dana kako bi poboljšali uspeh akcije! ************** Za više informacija o ponudama za stipendiranje i studiranje u Americi pratite naše prezentacije na Internetu. Osim sajta www.iacbg.org , dostupan vam je diskusioni forum na http://forum.iacbg.rs , a novosti se objavljuju i na Facebook stranici www.facebook.com/iacbg i na Twitter nalogu http://twitter.com/iacbg.
 8. Ambasada Sjedinjenih Američkih Država će i ove godine sa Crvenim krstom Srbije akcijom dobrovoljnog davanja krvi obeležiti godišnjicu septembarskih napada na Njujork i Vašington. Nakon tih napada, mnogi Amerikanci su tražili prigodan način da doprinesu zajednici i veliki broj je izabrao da da krv. Prateći ovu ideju, Crveni krst Srbije organizuje akciju u saradnji sa Institutom za transfuziju krvi. Učešćem u akciji podsećamo se dana koji je promenio svet i pomažemo onima u Srbiji kojima je to otrebno. Zalihe krvi su na rezervama i donacije će pomoći da se podigne nivo dostupnih krvnih jedinica. Svake godine oko 30 ljudi iz okruženja Ambasade daje krv, a njima se pridružuju i prijatelji iz Beograda. Ove godine očekujemo još uspešniju akciju i pozivamo vas da pomognete. Akcija davanja krvi organizuje se u Crvenom krstu Srbije, Simina 19 u Beogradu, u ponedeljak, 11. septembra 2017. od 10:00 do 15:00. Pridružite nam se tog dana kako bi poboljšali uspeh akcije!
 9. TOEFL priprema od 6. septembra

  Novi kurs za pripremu TOEFL iBT u Centru počinje u sredu, 6. septembra 2017. godine i traje šest nedelja. Kandidate za polaganje u novom programu očekuje tri sata rada sa predavačem svake nedelje, vežbanje na časovima i kod kuće uz kombinaciju najboljeg materijala za rad na sekcijama čitanja, slušanja, govora i pisanja. Simulacije kompletnog testa sa ocenjivanjem učinka na govoru i pisanju su obezbeđene za polaznike kursa. Pre početka priprema poželjno je obaviti besplatni probni test znanja engleskog jezika. Za zakazivanje ovog testa kontaktirajte Centar tokom radnog vremena. Test traje 90 minuta i od koristi je kandidatima i predavačima da steknu uvid u nivo znanja jezika koji imaju pred sam početak priprema. Predavanja se odvijaju sredom i petkom. Cena programa koji traje šest nedelja iznosi 20,000 dinara. Časovi se obavljaju navedenim danima od 10:00 ili od 18:00 - sami kandidati biraju koji im termin odgovara. Prijava za pripreme obavlja se na našoj Internet stranici - https://goo.gl/forms/8ndGsYSh84EIGKcu1 . Prijava za sam test nije obuhvaćena cenom priprema i kandidati moraju da je obave samostalno na stranici www.toefl.org. Molimo vas da obratite pažnju na kalendar dostupnih datuma za polaganje TOEFL-a koji se nalazi na zvaničnom sajtu testa. Ukoliko vam je potrebna pomoć u procesu registracije za test, savetnici Centra mogu da pomognu tokom radnog vremena.
 10. Nova priprema za TOEFL od 6. septembra

  Novi kurs za pripremu TOEFL iBT u Centru počinje u sredu, 6. septembra 2017. godine i traje šest nedelja. Kandidate za polaganje u novom programu očekuje tri sata rada sa predavačem svake nedelje, vežbanje na časovima i kod kuće uz kombinaciju najboljeg materijala za rad na sekcijama čitanja, slušanja, govora i pisanja. Simulacije kompletnog testa sa ocenjivanjem učinka na govoru i pisanju su obezbeđene za polaznike kursa. Pre početka priprema poželjno je obaviti besplatni probni test znanja engleskog jezika. Za zakazivanje ovog testa kontaktirajte Centar tokom radnog vremena. Test traje 90 minuta i od koristi je kandidatima i predavačima da steknu uvid u nivo znanja jezika koji imaju pred sam početak priprema. Predavanja se odvijaju sredom i petkom. Cena programa koji traje šest nedelja iznosi 20,000 dinara. Časovi se obavljaju navedenim danima od 10:00 ili od 18:00 - sami kandidati biraju koji im termin odgovara. Prijava za pripreme obavlja se na našoj Internet stranici - https://goo.gl/forms/8ndGsYSh84EIGKcu1 . Prijava za sam test nije obuhvaćena cenom priprema i kandidati moraju da je obave samostalno na stranici www.toefl.org. Molimo vas da obratite pažnju na kalendar dostupnih datuma za polaganje TOEFL-a koji se nalazi na zvaničnom sajtu testa. Ukoliko vam je potrebna pomoć u procesu registracije za test, savetnici Centra mogu da pomognu tokom radnog vremena.
 11. Da li ste znali da od prošlog meseca na zvaničnom polaganju GMAT možete da promenite redosled sekcija testa? Nova mogućnost izbora obavlja se direktno na mestu za polaganje. Originalni raspored kreće od Analytical Writing Assessment, nastavlja se sa Integrated Reasoning, potom sledi Quantitative i na kraju Verbal. Poslednjim izmenama kandidatima je omogućeno da počnu od Verbal, da nastave sa Quantitative i Integrated Reasoning i završe sa Analytical Writing Assessment ili da počnu od Quantitative, nastave sa Verbal i Integrated Reasoning i opet završe sa Analytical Writing Assessment. Više detalja o ovoj promeni dostupno vam je na stranici http://www.mba.com/global/the-gmat-blog-hub/the-official-gmat-blog/2017/june/gmat-new-feature-sso.aspx . Ako vam je potrebna priprema za GMAT, ispit potreban za upis mastera iz oblasti menadžmenta, biznisa ili marketinga u Americi, Centar počinje novi kurs od utorka, 22. avgusta 2017. godine. Prijave su u toku, a više detalja dostupno je na stranici http://iacbg.org/sr/vesti/gmat-priprema-od-22-avgusta .
 12. Nova grupna priprema za GRE, ispit potreban za upis master i doktorskih studija u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 5. septembra 2017. godine i traje osam nedelja. Termini za pripremu tokom sedmice su utorak i četvrtak od 18:30 do 20:30, ali će određeni delovi priprema biti održavani i subotom. Kalendar priprema biće dostupan pre početka kursa. Pripreme obuhvataju i jezički i matematički deo, kao i pisanje eseja, sastavnog dela testa. Kandidati za pripremu dobijaju najnovije izdanje knjige “Cracking the GRE”, izdavača Princeton Review. Osim ove knjige, koja predstavlja samo deo materijala za vežbanje, kandidati dobijaju i drugi materijal u sklopu programa instrukcija i vežbanja. U cenu pripreme uključene su i dve kompjuterske simulacije testa koje se mogu uraditi na računarima u Centru ili kod kuće. Priprema košta 48,000 dinara i može se platiti u dve rate. Prvi deo se plaća u iznosu od 30,000 dinara na početku priprema, dok se ostatak plaća na početku drugog meseca predavanja. Sam test nije uključen u cenu i kandidati ga moraju samostalno registrovati i platiti na sajtu www.gre.org . Test se može polagati u Beogradu po kalendaru koji je dostupan na zvaničnom sajtu tokom procesa registracije. Pre početka priprema poželjno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Ovaj test traje oko devedeset minuta i može se zakazati tokom radnog vremena Centra. Ako ste obrazovanje završili na engleskom govornom području, ili ste u međuvremenu polagali neki od testova engleskog jezika, probni test znanja nije potreban. Prijava za pripremu se može obaviti na našoj stranici na Internetu - https://goo.gl/forms/8ndGsYSh84EIGKcu1, pozivom na 011/334 9639 i 011/334 9638 tokom radnog vremena ili dolaskom kod nas u Dečansku 8, prvi sprat. Za sve detalje možete nas nazvati tokom radnog vremena ili nam poslati e-mail na office@iacbg.org. Istovremeno sa pripremom, Centar nudi i savetodavne usluge za dalje školovanje u Sjedinjenim Državama i na drugim lokacijama u svetu. Kao deo mreže obrazovnih informacionih centara EducationUSA, odobrenih i podržanih od strane Biroa za obrazovne i kulturne poslove Stejt departmenta, Međunarodni akademski centar nudi široki spektar informacija za potencijalne studente osnovnih, master i doktorskih studija u Americi. Polaznicima priprema na raspolaganju su besplatni termini za savetovanja o studiranju u Americi, o čemu ćemo vas obavestiti kada krene sezona organizovanih savetodavnih seminara. Ovi termini su višestruko korisni, jer kao budući studenti imate priliku da sa savetnicima za postdiplomske studije detaljno razmotrite svoje dalje mogućnosti školovanja i finansiranja studija.
 13. Priprema za GRE od 5. septembra 2017.

  Nova grupna priprema za GRE, ispit potreban za upis master i doktorskih studija u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 5. septembra 2017. godine i traje osam nedelja. Termini za pripremu tokom sedmice su utorak i četvrtak od 18:30 do 20:30, ali će određeni delovi priprema biti održavani i subotom. Kalendar priprema biće dostupan pre početka kursa. Pripreme obuhvataju i jezički i matematički deo, kao i pisanje eseja, sastavnog dela testa. Kandidati za pripremu dobijaju najnovije izdanje knjige “Cracking the GRE”, izdavača Princeton Review. Osim ove knjige, koja predstavlja samo deo materijala za vežbanje, kandidati dobijaju i drugi materijal u sklopu programa instrukcija i vežbanja. U cenu pripreme uključene su i dve kompjuterske simulacije testa koje se mogu uraditi na računarima u Centru ili kod kuće. Priprema košta 48,000 dinara i može se platiti u dve rate. Prvi deo se plaća u iznosu od 30,000 dinara na početku priprema, dok se ostatak plaća na početku drugog meseca predavanja. Sam test nije uključen u cenu i kandidati ga moraju samostalno registrovati i platiti na sajtu www.gre.org . Test se može polagati u Beogradu po kalendaru koji je dostupan na zvaničnom sajtu tokom procesa registracije. Pre početka priprema poželjno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Ovaj test traje oko devedeset minuta i može se zakazati tokom radnog vremena Centra. Ako ste obrazovanje završili na engleskom govornom području, ili ste u međuvremenu polagali neki od testova engleskog jezika, probni test znanja nije potreban. Prijava za pripremu se može obaviti na našoj stranici na Internetu - https://goo.gl/forms/8ndGsYSh84EIGKcu1, pozivom na 011/334 9639 i 011/334 9638 tokom radnog vremena ili dolaskom kod nas u Dečansku 8, prvi sprat. Za sve detalje možete nas nazvati tokom radnog vremena ili nam poslati e-mail na office@iacbg.org. Istovremeno sa pripremom, Centar nudi i savetodavne usluge za dalje školovanje u Sjedinjenim Državama i na drugim lokacijama u svetu. Kao deo mreže obrazovnih informacionih centara EducationUSA, odobrenih i podržanih od strane Biroa za obrazovne i kulturne poslove Stejt departmenta, Međunarodni akademski centar nudi široki spektar informacija za potencijalne studente osnovnih, master i doktorskih studija u Americi. Polaznicima priprema na raspolaganju su besplatni termini za savetovanja o studiranju u Americi, o čemu ćemo vas obavestiti kada krene sezona organizovanih savetodavnih seminara. Ovi termini su višestruko korisni, jer kao budući studenti imate priliku da sa savetnicima za postdiplomske studije detaljno razmotrite svoje dalje mogućnosti školovanja i finansiranja studija.
 14. Priprema za ACT, jedan od prijemnih ispita potrebnih za upis koledža i univerziteta u Americi, počinje u utorak, 5. septembra 2017. i traje šest nedelja. Priprema je prilagođena oktobarskom polaganju testa. Predavanja se održavaju utorkom, četvrtkom i određenim subotama u septembru. Kompletan raspored rada biće dostupan kandidatima pre početka priprema. Zbog nastave u školama, polaznicima kursa omogućeno je da utorkom i četvrtkom biraju termin nastave - od 10:00 do 12:00 ili od 16:00 do 18:00. Predavanja su potpuno ista i sami kandidati odlučuju na koji termin časova mogu da dođu. Ukupan predviđeni broj sati rada je 39 i dodatnu simulaciju testa na kraju priprema. Polaznici će dobiti instrukcije o svim delovima testa ACT, što uključuje i pisanje eseja. Polaznici priprema uplatom prve rate dobijaju knjigu koja služi kao referentno sredstvo i udžbenik za deo vežbanja. Tokom priprema se dobija materijal za vežbanje na časovima i kod kuće. Ukoliko je polaznicima priprema potrebno da vežbaju više zadataka od dodeljenog materijala, Centar može da obezbedi praktične zadatke i instrukcije bez dodatne naplate. Na kraju priprema dostupan je besplatni kompletni probni test koji će naši predavači oceniti i objasniti kandidatima koje se greške moraju ispraviti kako bi se poboljšao rezultat. Kada se pripreme završe, kandidati i dalje mogu da vežbaju kod nas bez ikakvog plaćanja i da se konsultuju sa predavačima oko delova testa koji im mogu biti problematični. Priprema košta 48,000 dinara i plaća se u dve rate. Prvi deo u iznosu od 30,000 dinara se plaća na početku, a drugi deo kada istekne prvi mesec priprema. Sam test ne ulazi u cenu priprema i mora se samostalno prijaviti na sajtu www.actstudent.org i platiti kreditnom ili debitnom karticom kojom se može plaćati na Internetu. U slučaju da je potrebna pomoć tokom otvaranja profila ili prijavljivanja testa, Centar može biti od pomoći. Polaganje testa u Beogradu je moguće u oktobru, ali je broj mesta ograničen. Savetujemo vam da se što pre prijavite za polaganje - sledeći test nakon oktobra održava se u decembru. Ako vam je potrebna pomoć kod prijavljivanja testa, javite se tokom radnog vremena Centra. Pre početka priprema potrebno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Kandidati koji su polagali TOEFL, IELTS ili neki drugi test engleskog jezika mogu nam proslediti te rezultate. Zakazivanje termina probnog testa može se obaviti pozivom brojeva telefona kancelarije - 011/334 9639 i 011/334 9638. Prijava za pripremu obavlja se na našem sajtu popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici https://goo.gl/forms/8ndGsYSh84EIGKcu1. Ako imate problema sa formularom, molimo vas da nas nazovete tokom radnog vremena ili pošaljete e-mail.
 15. Novi pripremni kurs za GMAT počinje u utorak, 22. avgusta 2017. godine. Ova priprema traje osam nedelja i obuhvata sva tri dela zvaničnog testa. GMAT je jedan od važnih koraka prijave za kandidate za MBA studije, master iz menadžmenta i druge programe. Pre početka priprema neophodno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika kako bi se videlo koliko kvalitetno možete da pratite nastavu. Ako imate neki od sertifikata poznavanja engleskog jezika ili ste se već do sada školovali na engleskom govornom području, pošaljite nam detaljne informacije na office@iacbg.org . Pripremu održavamo utorkom i četvrtkom od 18:30 do 20:30. Cena priprema iznosi 48,000 dinara, plaća se u dve rate i uključuje predavanja, materijal koji se koristi na časovima i kod kuće, dve online simulacije i jedan od udžbenika koji je deo nastavnog materijala. Udžbenik koji je trenutno aktuelan je The Official Guide for GMAT. Kodovi za online simulaciju se dobijaju na kraju priprema i vi sami odlučujete kada ćete ih upotrebiti. Nakon završetka priprema i dalje ste naši članovi i možete da besplatno koristite resurse Centra, da se konsultujete sa predavačima i da tražite dodatna vežbanja pred polaganje testa. Prva rata iznosi 30,000 dinara i plaća se na početku priprema, a druga rata se plaća kada se završi prvi mesec nastave. Plaćanje je moguće i preko računa u banci - pošaljite nam e-mail za više detalja. Broj polaznika je ograničen! Prijava za pripreme obavlja se na stranici https://goo.gl/forms/8ndGsYSh84EIGKcu1 . Prijava testa i plaćanje su vaša odgovornost i obavljaju se na sajtu www.mba.com, nezavisno od naših priprema. U Beogradu trenutno još uvek nije moguće polaganje testa, tako da ćete morati da odaberete neku od susednih država. Istovremeno sa pripremom, Centar nudi i savetodavne usluge za dalje školovanje u Sjedinjenim Državama i na drugim lokacijama u svetu. Kao deo mreže obrazovnih informacionih centara EducationUSA, odobrenih i podržanih od strane Biroa za obrazovne i kulturne poslove Stejt departmenta, Međunarodni akademski centar nudi široki spektar informacija za potencijalne studente osnovnih, master i doktorskih studija u Americi. Polaznicima priprema na raspolaganju su besplatni termini za savetovanja o studiranju u Americi, o čemu ćemo vas obavestiti kada krene sezona organizovanih savetodavnih seminara. Ovi termini su višestruko korisni, jer kao budući studenti imate priliku da sa savetnicima za postdiplomske studije detaljno razmotrite svoje dalje mogućnosti školovanja i finansiranja studija. Sva pitanja o pripremi možete nam uputiti na e-mail office@iacbg.org, kao i telefonom ili ličnim dolaskom u Centar tokom radnog vremena.
 16. GMAT priprema od 22. avgusta 2017.

  Novi pripremni kurs za GMAT počinje u utorak, 22. avgusta 2017. godine. Ova priprema traje osam nedelja i obuhvata sva tri dela zvaničnog testa. GMAT je jedan od važnih koraka prijave za kandidate za MBA studije, master iz menadžmenta i druge programe. Pre početka priprema neophodno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika kako bi se videlo koliko kvalitetno možete da pratite nastavu. Ako imate neki od sertifikata poznavanja engleskog jezika ili ste se već do sada školovali na engleskom govornom području, pošaljite nam detaljne informacije na office@iacbg.org . Pripremu održavamo utorkom i četvrtkom od 18:30 do 20:30. Cena priprema iznosi 48,000 dinara, plaća se u dve rate i uključuje predavanja, materijal koji se koristi na časovima i kod kuće, dve online simulacije i jedan od udžbenika koji je deo nastavnog materijala. Udžbenik koji je trenutno aktuelan je The Official Guide for GMAT. Kodovi za online simulaciju se dobijaju na kraju priprema i vi sami odlučujete kada ćete ih upotrebiti. Nakon završetka priprema i dalje ste naši članovi i možete da besplatno koristite resurse Centra, da se konsultujete sa predavačima i da tražite dodatna vežbanja pred polaganje testa. Prva rata iznosi 30,000 dinara i plaća se na početku priprema, a druga rata se plaća kada se završi prvi mesec nastave. Plaćanje je moguće i preko računa u banci - pošaljite nam e-mail za više detalja. Broj polaznika je ograničen! Prijava za pripreme obavlja se na stranici https://goo.gl/forms/8ndGsYSh84EIGKcu1 . Prijava testa i plaćanje su vaša odgovornost i obavljaju se na sajtu www.mba.com, nezavisno od naših priprema. U Beogradu trenutno još uvek nije moguće polaganje testa, tako da ćete morati da odaberete neku od susednih država. Istovremeno sa pripremom, Centar nudi i savetodavne usluge za dalje školovanje u Sjedinjenim Državama i na drugim lokacijama u svetu. Kao deo mreže obrazovnih informacionih centara EducationUSA, odobrenih i podržanih od strane Biroa za obrazovne i kulturne poslove Stejt departmenta, Međunarodni akademski centar nudi široki spektar informacija za potencijalne studente osnovnih, master i doktorskih studija u Americi. Polaznicima priprema na raspolaganju su besplatni termini za savetovanja o studiranju u Americi, o čemu ćemo vas obavestiti kada krene sezona organizovanih savetodavnih seminara. Ovi termini su višestruko korisni, jer kao budući studenti imate priliku da sa savetnicima za postdiplomske studije detaljno razmotrite svoje dalje mogućnosti školovanja i finansiranja studija. Sva pitanja o pripremi možete nam uputiti na e-mail office@iacbg.org, kao i telefonom ili ličnim dolaskom u Centar tokom radnog vremena.
 17. (LEXINGTON) – The 2016 Grizzly volleyball team at Missouri State University-West Plains recently received academic honors from American Volleyball Coaches Association (AVCA). The Grizzlies were among 21 teams from two-year schools across the nation to receive the 2016-17 AVCA Team Academic Award for posting a cumulative grade point average (GPA) of 3.30 or higher on a 4.0 scale for all players. The Grizzlies’ 3.82 average was high enough to earn the team Honor Roll distinction from AVCA officials. “I am exceptionally proud of these girls and love the fact their hard work in the classroom gets recognized,” Grizzly Volleyball Head Coach Paula Wiedemann said. “This is the culmination of a lot of effort put in by these players and everyone who supports them as student-athletes. Their dedication to being good students is a testament to the work they put into everything they do, and I could not be happier for them. They were a great example of good habits leading to good results.” Six of the team’s 14 members recorded 4.0 GPAs for the 2016-17 academic year. They were Autumn Reese, Ozark; Blanca Izquierdo-Paton, Madrid, Spain; Stephanie Phillips, Brisbane, Australia; Elliotte Bourne, Rolla; Muara Kroon, Utrecht, Holland; and Johonna Walkup, Mountain View. Three players – Maja Petronijevic, Belgrade, Serbia; Kinli Simmons, Milo; and Kaitlyn Raith, Mountain View – each posted GPAs between 3.9 and 3.99 for the year. “As a team, they set the highest team GPA we have ever had,” Wiedemann said. “This group did an amazing job in the classroom. We had players who put in the time to improve their habits as students, and it has paid off in many ways.” Wiedemann also credited the team’s academic coordinator, Tori Bates, and the staff in the Advisement and Academic Coaching Center for Empowering Student Success (AACCESS) and with the PAWS (Promoting Academic Success With Student-Athletes) Program for helping the players develop the skills to succeed academically. The AVCA Team Academic Award was established during the 1992-93 academic year and honors collegiate and high school volleyball teams that display excellence in the classroom during the academic year by maintaining at least a 3.30 cumulative team GPA on a 4.0 scale or a 4.10 cumulative team GPA on a 5.0 scale, according to an AVCA press release. The award, celebrating its 25 year, is the single largest awards offered by quantity of schools, players and coaches awarded. Since 1993, the number of award winners has increased from 62 to this year’s 822 honorees. Over 1,000 different schools have earned the award in the program’s 25-year history, with 8,461 total awards handed out. In order for a school to receive “honor roll” status, its division had to reach a minimum number of nominations. For NCAA Division I, II, III and girls high school, their nomination numbers allow for a top 25 honor roll; for NAIA women, a top 10; and for two-year college, collegiate men, collegiate beach and high school boys, a top five. News article: http://www.ozarkradionews.com/local-news/grizzly-volleyball-team-receives-academic-recognition-from-avca
 18. (LEXINGTON) – The 2016 Grizzly volleyball team at Missouri State University-West Plains recently received academic honors from American Volleyball Coaches Association (AVCA). The Grizzlies were among 21 teams from two-year schools across the nation to receive the 2016-17 AVCA Team Academic Award for posting a cumulative grade point average (GPA) of 3.30 or higher on a 4.0 scale for all players. The Grizzlies’ 3.82 average was high enough to earn the team Honor Roll distinction from AVCA officials. “I am exceptionally proud of these girls and love the fact their hard work in the classroom gets recognized,” Grizzly Volleyball Head Coach Paula Wiedemann said. “This is the culmination of a lot of effort put in by these players and everyone who supports them as student-athletes. Their dedication to being good students is a testament to the work they put into everything they do, and I could not be happier for them. They were a great example of good habits leading to good results.” Six of the team’s 14 members recorded 4.0 GPAs for the 2016-17 academic year. They were Autumn Reese, Ozark; Blanca Izquierdo-Paton, Madrid, Spain; Stephanie Phillips, Brisbane, Australia; Elliotte Bourne, Rolla; Muara Kroon, Utrecht, Holland; and Johonna Walkup, Mountain View. Three players – Maja Petronijevic, Belgrade, Serbia; Kinli Simmons, Milo; and Kaitlyn Raith, Mountain View – each posted GPAs between 3.9 and 3.99 for the year. “As a team, they set the highest team GPA we have ever had,” Wiedemann said. “This group did an amazing job in the classroom. We had players who put in the time to improve their habits as students, and it has paid off in many ways.” Wiedemann also credited the team’s academic coordinator, Tori Bates, and the staff in the Advisement and Academic Coaching Center for Empowering Student Success (AACCESS) and with the PAWS (Promoting Academic Success With Student-Athletes) Program for helping the players develop the skills to succeed academically. The AVCA Team Academic Award was established during the 1992-93 academic year and honors collegiate and high school volleyball teams that display excellence in the classroom during the academic year by maintaining at least a 3.30 cumulative team GPA on a 4.0 scale or a 4.10 cumulative team GPA on a 5.0 scale, according to an AVCA press release. The award, celebrating its 25 year, is the single largest awards offered by quantity of schools, players and coaches awarded. Since 1993, the number of award winners has increased from 62 to this year’s 822 honorees. Over 1,000 different schools have earned the award in the program’s 25-year history, with 8,461 total awards handed out. In order for a school to receive “honor roll” status, its division had to reach a minimum number of nominations. For NCAA Division I, II, III and girls high school, their nomination numbers allow for a top 25 honor roll; for NAIA women, a top 10; and for two-year college, collegiate men, collegiate beach and high school boys, a top five. Original article: http://www.ozarkradionews.com/local-news/grizzly-volleyball-team-receives-academic-recognition-from-avca
 19. GRAND FORKS, N.D. (Valley News Live) -- Tamara Merseli and Teodora Tepavac are spending a summer day helping out high school volleyball players from across the region learn the tricks of the trade. The pair are a long way from home. Home, is Serbia, nestled in the heart of Europe, over 5,000 miles away from their new home in Grand Forks. “I'll be honest. I went and looked at the Junior College All-American List and just started contacting as many as I could,” UND Head Coach Mark Pryor said. “Those two didn't even know each other." It's true. Though they are both Serbian, their path to Grand Forks was different. In Serbia college volleyball doesn't exist. So if the two wanted to keep playing without having to turn pro, heading to the United States was the best option. Both went to junior college before coming to UND. Merseli came from a small school in Southern Iowa. "I got recruited by Indian Hills CC, that was my first two years and everything after that was kind of just going by,” Merseli said. “So I ended up talking to Mark. Mark recruited me to come here. So I decided to come here." Tepavac, who goes by Teo because she says it’s easier to say, is from an even smaller school in Northern Wyoming. “I went there for two years. In my sophomore year after season I wanted to find a university that I could continue my degree and keep playing volleyball and that's how I ended up coming to North Dakota," Tepavac said. Neither of the two had been to the United States before coming over to play college volleyball. Despite not knowing many people when they got to UND's campus, the pair quickly became friends. "When she came, we became roommates and now we are still living together," Tepavac said. “It's really amazing that you can talk to somebody that's kind of same culture and same experience as you and you can share your feelings with it," Merseli said. The two speak Serbian when they are alone with each other but they prefer to speak in English around their teammates as a courtesy. Both Merseli and Tepavac don't get back home to Serbia very often. They usually take some time during the summer to endure the 17 hour flight. “That is definitely a great thing having Tamara with me just because I never like to fly alone," Tepavac said. Merseli's family only gets a chance to watch her play volleyball thanks to internet web streams. Both have excelled at volleyball, and both are on track to graduate this year with a bachelors degree. "They've got a chance to get the experience but then they're going to be set up for the rest of their lives a little better and if we can do that as a coaching staff that's important to me," Pryor said. UND is coming off a big sky conference championship and their first ever NCAA Division I tournament appearance. The Fighting Hawks begin play for the 2017 season on August 25th. Original article posted here - http://www.valleynewslive.com/content/sports/From-Serbia-to-Grand-Forks-UND-Seniors-finding-way-5000-miles-away-from-home-435728393.html.
 20. AUSTIN, Texas – University of Texas head women's tennis coach Howard Joffe announced Tuesday the signing of Serbian junior tennis standout Bojana Markovic (bo-YAHN-ah mar-KOH-vitch) to an athletics scholarship agreement (ASA). Markovic, who has ranked as high as No. 794 in the WTA women's singles rankings, will join the Longhorns next month in advance of the fall semester. "I am enthusiastic and thrilled with Bojana's inclusion in our team," Joffe said. "Her passion for tennis, her drive and her toughness, along with her uncanny ability to compete and win, will add another piece to a young and increasingly formidable Texas team. I'm very appreciative to Bojana's parents, Nebojsa and Gordana, as well as her brother Nemanja, for trusting The University of Texas with Bojana's goals and well-being." Markovic joins Marta Perez-Mur of Spain as Longhorns newcomers for the 2017-18 season. This fall, Markovic and Perez join seven student-athletes returning from the 2016-17 squad that reached the second round of the NCAA Championships and ranked 22nd in the final ITA team poll. "My excitement is overwhelming," Markovic said. "I can't wait to join the Longhorns and fight to win championships." Original article posted at http://www.texassports.com/news/2017/7/18/womens-tennis-signs-serbian-standout-bojana-markovic.aspx
 21. Nova priprema za SAT, ispit potreban za upis koledža i univerziteta u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 22. avgusta 2017. godine i traje šest nedelja. Ova priprema je prilagođena oktobarskom polaganju testa i zbog sezone godišnjih odmora ima malo manji broj radnih sati u odnosu na uobičajene pripreme u Centru. Tokom svake sedmice predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom po dva sata, a u kalendar će zbog obima rada biti dodato i nekoliko subotnjih termina. S obzirom na to da je većina polaznika priprema u septembru tokom radne sedmice u školi, predavanja se održavaju pre podne od 10:00 i popodne od 16:00 sati. Predavanja su potpuno ista i sami kandidati odlučuju na koji termin časova mogu da dođu. Nakon uplate prve rate dobija se jedna od dostupnih knjiga za pripremu koja služi kao referentno sredstvo i udžbenik za deo vežbanja. Kandidati će tako dobiti izdanje Princeton Review "Cracking the SAT", a tokom priprema će dobijati i materijal koji je sastavljen od originalnog sadržaja sastavljenog u Centru i od najboljih delova dostupne literature za pripremu testa. Ukoliko se ukaže potreba da se dodatno vežba, Centar može da obezbedi dodatne praktične zadatke i instrukcije bez dodatne naplate. Na kraju priprema dostupan je besplatni kompletni probni test SAT koji će naši predavači oceniti i objasniti kandidatima koje se greške moraju ispraviti kako bi se poboljšao rezultat. Kada se pripreme završe, kandidati i dalje mogu da vežbaju kod nas bez ikakvog plaćanja i da se konsultuju sa predavačima oko delova testa koji im mogu biti problematični. Priprema košta 42,000 dinara i plaća se u dve rate. Prvi deo u iznosu od 25,000 dinara se plaća na početku, a drugi deo kada istekne prvi mesec priprema. Sam test ne ulazi u cenu priprema i mora se samostalno prijaviti na sajtu www.collegeboard.org i platiti kreditnom ili debitnom karticom kojom se može plaćati na Internetu. Broj mesta za test 7. oktobra je ograničen i savetujemo svim kandidatima da se za test prijave što je pre moguće - rok za redovnu prijavu je 8. septembar. Sledeći rok za polaganje SAT General posle oktobra je 2. decembar. Na časovima se obrađuju sve sekcije ispita - jezički i matematički deo i pisanje eseja. Osim rada na samim časovima, dostupna vam je biblioteka resursa Centra u kojoj možete dodatno da vežbate bez dodatne nadoknade, a predavači uvek ostavljaju dosta vežbanja koja se mogu poneti i uraditi kod kuće. Pre početka priprema potrebno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Zakazivanje termina probnog testa može se obaviti pozivom brojeva telefona kancelarije - 011/334 9639 i 011/334 9638. Prijava za pripremu obavlja se na našem sajtu popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici https://goo.gl/forms/8ndGsYSh84EIGKcu1 . Ako imate problema sa formularom, molimo vas da nas nazovete tokom radnog vremena ili pošaljete e-mail na office@iacbg.org .
 22. Priprema za oktobarski SAT od 22. avgusta

  Nova priprema za SAT, ispit potreban za upis koledža i univerziteta u Americi i na drugim lokacijama u svetu, počinje u utorak, 22. avgusta 2017. godine i traje šest nedelja. Ova priprema je prilagođena oktobarskom polaganju testa i zbog sezone godišnjih odmora ima malo manji broj radnih sati u odnosu na uobičajene pripreme u Centru. Tokom svake sedmice predavanja se održavaju utorkom i četvrtkom po dva sata, a u kalendar će zbog obima rada biti dodato i nekoliko subotnjih termina. S obzirom na to da je većina polaznika priprema u septembru tokom radne sedmice u školi, predavanja se održavaju pre podne od 10:00 i popodne od 16:00 sati. Predavanja su potpuno ista i sami kandidati odlučuju na koji termin časova mogu da dođu. Nakon uplate prve rate dobija se jedna od dostupnih knjiga za pripremu koja služi kao referentno sredstvo i udžbenik za deo vežbanja. Kandidati će tako dobiti izdanje Princeton Review "Cracking the SAT", a tokom priprema će dobijati i materijal koji je sastavljen od originalnog sadržaja sastavljenog u Centru i od najboljih delova dostupne literature za pripremu testa. Ukoliko se ukaže potreba da se dodatno vežba, Centar može da obezbedi dodatne praktične zadatke i instrukcije bez dodatne naplate. Na kraju priprema dostupan je besplatni kompletni probni test SAT koji će naši predavači oceniti i objasniti kandidatima koje se greške moraju ispraviti kako bi se poboljšao rezultat. Kada se pripreme završe, kandidati i dalje mogu da vežbaju kod nas bez ikakvog plaćanja i da se konsultuju sa predavačima oko delova testa koji im mogu biti problematični. Priprema košta 42,000 dinara i plaća se u dve rate. Prvi deo u iznosu od 25,000 dinara se plaća na početku, a drugi deo kada istekne prvi mesec priprema. Sam test ne ulazi u cenu priprema i mora se samostalno prijaviti na sajtu www.collegeboard.org i platiti kreditnom ili debitnom karticom kojom se može plaćati na Internetu. Broj mesta za test 7. oktobra je ograničen i savetujemo svim kandidatima da se za test prijave što je pre moguće - rok za redovnu prijavu je 8. septembar. Sledeći rok za polaganje SAT General posle oktobra je 2. decembar. Na časovima se obrađuju sve sekcije ispita - jezički i matematički deo i pisanje eseja. Osim rada na samim časovima, dostupna vam je biblioteka resursa Centra u kojoj možete dodatno da vežbate bez dodatne nadoknade, a predavači uvek ostavljaju dosta vežbanja koja se mogu poneti i uraditi kod kuće. Pre početka priprema potrebno je uraditi besplatni probni test znanja engleskog jezika. Zakazivanje termina probnog testa može se obaviti pozivom brojeva telefona kancelarije - 011/334 9639 i 011/334 9638. Prijava za pripremu obavlja se na našem sajtu popunjavanjem odgovarajućeg formulara na stranici https://goo.gl/forms/8ndGsYSh84EIGKcu1 . Ako imate problema sa formularom, molimo vas da nas nazovete tokom radnog vremena ili pošaljete e-mail na office@iacbg.org .
 23. GRAND FORKS, N.D. (Valley News Live) -- Tamara Merseli and Teodora Tepavac are spending a summer day helping out high school volleyball players from across the region learn the tricks of the trade. The pair are a long way from home. Home, is Serbia, nestled in the heart of Europe, over 5,000 miles away from their new home in Grand Forks. “I'll be honest. I went and looked at the Junior College All-American List and just started contacting as many as I could,” UND Head Coach Mark Pryor said. “Those two didn't even know each other." It's true. Though they are both Serbian, their path to Grand Forks was different. In Serbia college volleyball doesn't exist. So if the two wanted to keep playing without having to turn pro, heading to the United States was the best option. Both went to junior college before coming to UND. Merseli came from a small school in Southern Iowa. "I got recruited by Indian Hills CC, that was my first two years and everything after that was kind of just going by,” Merseli said. “So I ended up talking to Mark. Mark recruited me to come here. So I decided to come here." Tepavac, who goes by Teo because she says it’s easier to say, is from an even smaller school in Northern Wyoming. “I went there for two years. In my sophomore year after season I wanted to find a university that I could continue my degree and keep playing volleyball and that's how I ended up coming to North Dakota," Tepavac said. Neither of the two had been to the United States before coming over to play college volleyball. Despite not knowing many people when they got to UND's campus, the pair quickly became friends. "When she came, we became roommates and now we are still living together," Tepavac said. “It's really amazing that you can talk to somebody that's kind of same culture and same experience as you and you can share your feelings with it," Merseli said. The two speak Serbian when they are alone with each other but they prefer to speak in English around their teammates as a courtesy. Both Merseli and Tepavac don't get back home to Serbia very often. They usually take some time during the summer to endure the 17 hour flight. “That is definitely a great thing having Tamara with me just because I never like to fly alone," Tepavac said. Merseli's family only gets a chance to watch her play volleyball thanks to internet web streams. Both have excelled at volleyball, and both are on track to graduate this year with a bachelors degree. "They've got a chance to get the experience but then they're going to be set up for the rest of their lives a little better and if we can do that as a coaching staff that's important to me," Pryor said. UND is coming off a big sky conference championship and their first ever NCAA Division I tournament appearance. The Fighting Hawks begin play for the 2017 season on August 25th. Original article posted here - http://www.valleynewslive.com/content/sports/From-Serbia-to-Grand-Forks-UND-Seniors-finding-way-5000-miles-away-from-home-435728393.html .
 24. The Knight Visiting Nieman Fellowships at Harvard offer short-term research opportunities to individuals interested in working on special projects designed to advance journalism in some new way. Candidates need not be practicing journalists, but must demonstrate the ways in which their work at Harvard and the Nieman Foundation may improve the prospects for journalism’s future. This may be related to research, programming, design, financial strategies or another topic. Both U.S. and international applicants are invited to apply. In addition to working journalists, those who should consider applying include publishers, programmers, designers, media analysts, academics and others interested in enhancing quality, building new business models or designing programs to improve journalism. Project proposals may be completed during the time spent at Harvard or be part of a larger undertaking. All visiting fellows are expected to be in residence in Cambridge during their study and present their findings to the Nieman community at the end of their research period. There are no academic prerequisites, and a college degree is not required. Successful applicants are invited to the Nieman Foundation for a consecutive period ranging from a few weeks to three months, depending on the scope of the project. Knight Visiting Nieman Fellows have access to the extensive resources at Harvard and throughout Cambridge, including local scholars, research centers and libraries. Successful applicants also have the opportunity to work with Nieman Fellows and the various projects housed at the Nieman Foundation, including Nieman Reports, Nieman Journalism Lab, and Nieman Storyboard. Learn more about recent Visiting Fellows including Pulitzer Prize-winning journalist Paul Salopek, who used his time at Harvard to plan an epic seven-year reporting trip walking across the globe to trace the path of human migration, and Hong Qu, chief technology officer for Fusion, who spent time on campus developing his Keepr application to help journalists and other users better follow stories on Twitter. Keepr was put to the test in April 2013 during the Boston Marathon bombings when Hong used his algorithm identifying reliable information as events unfolded. Read Nieman curator Ann Marie Lipinski’s thoughts on the importance of the visiting fellowships: New Knight Visiting Nieman Fellows: Journalism Needs Everyone’s Help. Other Key Points For Visiting Fellows who will not be supported by an employer during the fellowship, a stipend prorated for the length of the fellowship will be provided ($1,225 per week). If a Visiting Fellow does not reside in the Boston area or otherwise have accommodations, free use of a furnished one-bedroom apartment will be available for the length of the fellowship. Visiting fellowships take place during the calendar year. There is no fixed date when visiting fellowships begin. The application asks candidates to list their preferred start date. If selected, Nieman will take that preference under consideration and will work with the fellow to determine that date. Additionally, Nieman will decide each fellowship duration, which may be fewer than the number of weeks requested within the application. At least five Visiting Fellows will be selected each calendar year. As many as 11 Visiting Fellows have been selected in a given calendar year. Advice to Candidates Be sure to consider whether your needs are better met by our longer Nieman Fellowship, geared toward broader inquiry and professional development. A focused inquiry is better than a broad one. Two or three months speed by quickly and having clear goals — even if it’s only a part of a larger project — is important. Visiting Fellows are expected to prepare by planning ahead of their time at Harvard. The application deadline for the 2018 Knight Visiting Nieman Fellowships is Sept. 29, 2017. For questions about the application process, contact Nieman Fellowship program administrator Nicole Arias or call 617-495-2238. http://nieman.harvard.edu/fellowships/nieman-visiting-fellowships/
 25. The UN Migration Agency (IOM) is inviting professional and emerging filmmakers to submit perception-changing films about the migrant experience for the second annual Global Migration Film Festival (5–18 December). The Global Migration Film Festival showcases films that capture the promise and challenges of migration for those who leave their homes in search of a better life and the unique contributions migrants make to their new communities. In 2016, the inaugural festival took place in 89 countries. Nearly 10,000 people attended 220 screenings at cinemas, universities, cultural institutions and other venues. The festival hosted 13 films and documentaries, as well as 200 short films about and by migrants. “The journeys migrants take, sometimes full of peril, often full of hope, have been the subject of films throughout the history of cinema,” said IOM Director General William Lacy Swing. “We hope the films at our next festival will instil understanding, empathy with characters, awe at their journeys and admiration for those who welcome their new neighbours.” Categories, awards and submission information The film submission period is from 3 July to 17 September 2017. Festival themes: The promise and challenge of migration, and the positive contributions migrants make to their new communities. Professional filmmakers working in all genres are invited to submit films of at least 25 minutes in length for consideration. Emerging filmmakers from 92 select countries are invited to submit films of at least 25 minutes in length for both the festival and a competition. A committee of international film professionals will select three standout productions, and each winner will receive USD 1,500. Filmmakers from 92 select countries who have migrated in their lifetime are invited to submit a short video about their own experience, or a profile of other migrants, to become part of IOM’s global i am a migrantcampaign. These videos will also be considered for screening at the 2017 film festival. Festival locations, dates and selected films will be announced in October 2017. Visit IOM’s website for more details about categories, awards and submission guidelines. The Global Migration Film Festival is a partner of Plural+ and the UN campaign, TOGETHER, which aim to change negative perceptions and attitudes towards refugees and migrants. https://www.iom.int/global-migration-film-festival
×